Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/MRE/ ZORAN PETROVIC

Srbija ima stabilne cene gasa i električne energije za garantovane potrošače i domaćinstva, dok su cene gasa za privredu oduvek bile visoke, a sada su povišene i za električnu energiju, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović i upozorila da to može uticati na konkurentnost naše privrede, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je za Radio-televiziju Srbije, na pitanje o rastu cena struje i gasa u Evropi, rekla da je energetika delom i politika i da su cene gasa visoke ne zbog toga što je tražnja gasa povećana, već zato što postoje drugi faktori koji su na to uticali.

Kao primer je navela kvarove na gasovodima koji dovode gas ka Evropi i manje količine gasa u evropskim skladištima, a koji utiču i na cenu električne energije, koja se delom proizvodi i iz ovog energenta.

„Кada govorimo o Srbiji, nisu cene struje takve zato što idemo u dekarbonizaciju i zelenu agendu. One su takve zbog određenih špekulativnih i političkih faktora koji su stvorili krizu u Evropskoj uniji“, rekla je Mihajlović, i podsetila da je uticaj cene struje i gasa za privredu nešto što može uticati na njenu konkurentnost.

Zaključila je da je upravo to razlog zbog koga moramo zajedno da vidimo kako ćemo rešavati to pitanje.

Mihajlović boravi u Varšavi, gde učestvuje na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar