Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, a ne samo iz Rusije, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je uverena je da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije, i da će sprovesti devirsifikaciju gasa koja će omogućiti konkurenciju, kao i da će transformisati javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno posluju na teret države i uz gubitke.

Ona je ocenila da je dobro za Srbiju da ima dva puta i da je diversifikovala svoje puteve bez obzira što se na tim putevima nalazi samo jedan snabdevač – ruski gas.

„Ali je dobro da imamo dva puta, budući da je stalno ili često problem tranzita puta gasa preko Ukrajine i on će se nastaviti, sigurno će ga biti. Ali ono što je jako važno jeste da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevača, jer to daje mogućnost da cena gasa pre svega za stanovništvo bude niža nego što je danas i za privredu“, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji.

„Ja se nadam da ćemo mi prvo da počnemo, raspisujemo tender krajem januara za interkonekciju između Niša i Dimitrovgrada, to je gasovod koji ide Niš – Dimitrovgrad – Sofija. Sa druge strane, tu je mogućnost da kroz taj gasovod upravo dolazi i neki drugi gas, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, koji ima potpunu podršku i Evropske unije, i Sjedinjenih Američkih Država – to je takozvani Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela. Dakle, Izrael, Kipar, Krit, Peloponez, Atina, Solun i na kraju Sofija – odnosno Niš“, naglasila je Mihajlović.

„Ne da smo zakasnili, nego sada treba da trčimo“
Posle dva i po meseca na čelu Ministarstva ocenila je da je mnogo šansi propušteno u oblasti energetike i rudarstva prethodnih šest godina.

„Te šanse su dovele do toga da imamo gotovo nekontrolisano trošenje novca u javnim preduzećima, da ona nisu reformisana, da nedovoljno koristimo potencijale u rudarstvu za koje mislim inače da je naša velika, ogromna šansa“, rekla je ona.

„Malo se priča o tome, ali to jeste tako. Da ne govorimo o tom kretanju u korak sa zaštitom životne sredine, ekologijom, sa čistijim izvorima energije koje mi smo već trebali da radimo odavno. I da, naravno, budemo stvarno lider u energetici, kao što smo, recimo, u transportu. Dakle, ne da smo zakasnili, nego sada treba da trčimo da bismo neke stvari uradili u ovoj oblasti“, izjavila je Mihajlović.

 

Izvor: N1 / Fonet / Radio Slobodna Evropa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar