Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima konzorcijuma kompanija koje izvode radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska o dinamici izvođenja radova i pronalaženju rešenja u vezi sa problemima u nabavkama, koje su nastale zbog rata u Ukrajini i krizi na tržištu.

„Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad je strateški važan za Srbiju i energetsku bezbednost zemlje i predstavlja osnovu buduće diverzifikacije snabdevača, čime i Srbija i region dobijaju veću sigurnost u gasnom sektoru. Rat u Ukrajini utiče na svetska tržišta, dostupnost sirovina i materijala i Ministarstvo je tu da pomogne u prevazilaženju problema, imajući u vidu da naredne godine svi radovi treba da budu završeni. S obzirom na to da se projekat finansira i sredstvima EU, u njemu učestvuje i Bugarska, značaj gasne interkonekcije je i regionalni“, rekla je Mihajlović.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, predstavnici konzorcijuma kompanija koje izvode radove kazali su da zbog nedostatka čelika na tržištu postoji mogućnost kašnjenja izvođenja radova, s obzirom na činjenicu da zbog rata u Ukrajini ne postoji nijedna kompanija koja može da ponudi i isporuči potreban materijal.

Na sastanku, kojem su su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i JP „Srbijagas“, dogovoreno je da se ubrzaju sve procedure i razmotre alternativna rešenja, ali bez promene ugovora.

BONUS VIDEO Mariupolj iz vazduha posle mesec dana borbi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar