Zorana Mihajlović
Foto: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da novi investicioni plan u oblasti rudarstva i energetike predstavlja svojevrsni "nju dil", sa projektima vrednim blizu 16 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako prenosi RTS, Zorana Mihajlović je izjavila da je zahvaljujući jasnoj politici Vlade i „novim zakonima koje smo pripremili, napravili smo investicioni plan u oblasti energetike i rudarstva vredan blizu 16 milijardi evra“.

„Vrednost novih ulaganja samo u sektoru elektroenergetike iznosi oko 6,6 milijardi evra, a oko tri milijarde evra u rudarstvu i geologiji. Velika ulaganja očekujemo i u korišćenju obnovljivih izvora energije, oko 4,4 milijarde evra u solarne elektrane, vetroelektrane i biomasu, kao i u energetsku efikasnost, gde je planirano više od 400 miliona evra“, navela je Mihajlovićeva.

U sektoru nafte, napominje, vrednost projekata je oko 200 miliona evra, više od 500 miliona evra u gasnom sektoru, a oko 400 miliona evra u sektoru toplotne energije.

„Ove investicije su važne kako bi Srbija bila energetski bezbedna, razvijenija i bolje povezana sa regionom. Naš cilj je da, kao što je već u saobraćaju tranzitni koridor, Srbija bude nezaobilazna ruta i u oblasti energetike, ali i da budemo prepoznatljivi po zelenoj energiji“, rekla je Mihajlovićeva u raspravi u parlamentu, gde su na dnevnom redu četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

Tim investicionim planom „okrećemo se pre svega obnovljivim izvorima energije, izgradnji velikih i srednjih hidroelektrana, gasnih elektrana, sa kojima ćemo osigurati energetsku bezbednost u narednim decenijama u kojima ćemo morati postepeno da smanjujemo proizvodnju iz termoelektrana“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar