Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs; shutterstock

Koliko smo samo puta čuli izraz u kojem predstavnici vlasti Srbiju nazivaju "ekonomski tigrom", tvrdeći da nam je bolje nego većini Evrope, te da je naš standard života odavno prevazišao standard komšija u regionu? Cene u Francuskoj, ali i raspon plata ljudi koji tamo i ovde rade, sugerišu potpuno drugačije.

Narativ o dobrom životu u Srbiji, koji uglavnom proizilazi od neistinitog iznošenja tvrdnji da su cene namirnica u prodavnicama u saglasnosti sa visinom plata zaposlenih u javnom sektoru, te iznošenju neistinitih informacija o tome koliko košta jedna potrošačka korpa – lako pada u vodu kada izađete bilo gde van granica naše zemlje.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom konrektnom pripremu, pričamo o Francuskoj i Strazburu, koji pripada regionu Alzasa i opet se razlikuje od ostatka Francuske – gde su plate još veće, a cene iste.

Foto: Printscreen – Google

Prema poslednjim izveštajima koji su javno dostupni – visina minimalne plate u Francuskoj je nešto veća od 1.500 evra, a takva je situacija i sa Nemačkom, čiji se grad Khel nalazi na samo 10 minuta vozom od Strazbura, gde su cene namirnica u prodavnicama, ali i cene pića i hrane u restoranima i lokalima, još manje nego u Strazburu.

Foto: Printscreen – Google

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomiju – prosečna plata u Francuskoj tokom 2022. godine iznosila je 2.340 evra.

A kakve su cene, te koliko košta potrošačka korpa u Francuskoj, a koliko u Srbiji, ako uzmemo u obzir to da je minimalna plata u Srbiji nešto veća od 300 evra, a da je prosečna plata oko 96 hiljada dinara, što je oko 1000 evra?

Foto: Printscreen – Google

Jedna od prodavnica koju Francuzi često posećuju, a koja je zapravo lanac trgovina poput onih koje imamo u Srbiji, prodaje Tart Flambeove, francuski zamrznuti specijalitet specifičan za ovo područije, koji je nalik picama, samo sa tanjim testom i bez mnogo priloga preko. Njegova cena iznosi 2,2 evra – a jedan je dovoljan za ručak ili večeru za dvoje.

Cena istog tog specijaliteta u lokalima je u rasponu između 9 i 12 evra, u zavisnosti da li želite tradicionalan Tart Flambe, ili neki specifični sa dodatnim namirnicima koje nisu samo sir, luk i slanina.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Ovaj specijalitet bismo najbolje mogli da uporedimo sa cenama pice u Beogradu, gde najmanja otprilike košta oko 1200 dinara u nekom beogradskom lokalu.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Ćureće šnicle i svinjski odresci koštaju između 4,5 evra i 5,79 evra – u pitanju je pakovanje od 240 grama, odnosno dve šnicle. Cena je otprilike ista kao cena mesa u Srbiji.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Zamrznuti pohovani sir, specifičan za ovu regiju, takođe košta oko 2,69 evra. Kobasice od 600 grama koštaju 5,99 evra, a narezani listovi pančete, poput onih koje možete kupiti u Beogradu, koštaju skoro duplo manje nego kod nas – 2,53 evra.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Isto je tako i u pakovanjima koje imaju drugu vrstu narezanog suhomesnata ili kačkavalja, a cena je 2,79 evra.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Šamponi i kupke, odnosno hemija, jeftiniji su nego u Srbiji. Tako se njihova cena otprilike kreće izmešu 0,99 evra, do 2 evra, u zavisnosti od robne marke i kvaliteta.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Standardna pakovanja kafe od 250 grama koštaju 2,50 evra, a takođe možete pronaći i veća pakovanja, ali i druge izbore kafa za isti novac ili za cenu od 3 do 4 evra.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Kada uzmemo sve ove stavke u razmatranje i uporedimo cene hrane i namirnica u prodavnicama u Srbiji i Francuskoj, sa rasponom plata u Francuskoj i u Srbiji – evidentno je da građani u Francuskoj svoju potrošačku korpu daleko lakše podnose.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

U razgovoru sa lokalnim stanovništvom ispred prodavnica, saznali smo da njihova potrošačka korpa koja se sastoji od mesa, voća i povrća, mleka, hemije i raznih drugi namirnica – vidljivo okom – dve pune kese koje jedva iznose iz prodavnica, izađe u proseku između 80 i 90 evra, a ono što se nalazi u kesama gotovo je nemoguće kupiti u Srbiji sa 9.000 ili 10.000 dinara.

Cene u Francuskoj Foto: Pero Jovović/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare