Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Slovenačka maloprodajna grupa Merkator ostvarila je neto dobit od 1,10 miliona evra u prvom kvartalu 2020. godine, dok je u istom periodu godinu ranije zabeležila neto gubitak od 3,69 miliona evra.

Prihod grupe je porastao za 10,8 procenata u poređenju sa prvim lanjskim tromesečje i dostigao je 530,48 miliona evra, saopšteno je danas iz Merkatora, prenosi agencija STA.

Prihod trgovinske kompanije Poslovni sistem Merkator, najvećeg preduzeća u grupi, porastao je za 10,3 procenta, na 305,91 milion evra, a neto profit je skočio za 36 posto, na 1,73 miliona evra.

Generalni direktor Tomislav Čizmić pozitivne trendove u poslovanju pripisuje uspešnoj implementaciji poslovne strategije diferencijacije i inicijativama za efikasnije poslovanje na svim tržištima grupe.

Slovenija je i dalje najvažnije tržište Merkatora, na kojem su ukupni prihodi od prodaje povećani za 10 odsto.

Ipak, najveći rast prihoda u prvom tromesečju zabeležen je na tržištu Bosne i Hercegovine (15,3%) i u Srbiji (12,4%) , a u Crnoj Gori je iznosio 9,8 procenata.

Jedini pad je registrovan u Hrvatskoj, gde je prihod potonuo za 11 posto u poslovanju van osnovne delatnosti, zbog isteka pojedinih ugovora o zakupu, prenosi STA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar