Foto: Shutterstock

"Financial Times" je objavio četvrtu godišnju listu najbrže rastućih kompanija u Evropi, na kojoj se našla jedna IT firma iz Bosne i Hercegovine i pet iz Hrvatske. Ni jedna kompanija iz Srbije nije uspela da se plasira među 1.000 brzorastućih prema kriterijumima "Financial Times" - a.

Pročitajte još:

Prva tri mesta na listi „Hiljadu najbrže rastućih kompanija u Evropi“, koju je objavio časopis Financial Times zauzele su kompanije iz Velike Britanije, Finske i Estonije.

Na čelu liste najbrže rastućih evropskih kompanija nalazi se „Oak North Bank“ iz Velike Britanije, koji pripada „fintech“ sektoru i specijalizovan je za kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Ta kompanija zabeležila je apsolutni rast vrednosti od čak 37,462.5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Drugo mesto zauzela jefinska kompanija „Wolt“, koja posluje i u Srbiji, a bavi se dostavom hrane. Njena vrednost porasla je za 15,641.9 odsto.

Foto: Shutterstock

Brzorastuće firme regiona

Najbolje plasirana kompanija iz našeg regiona je hrvatski „Oradian“, koji se, poput ovogodišnjeg pobednika iz Britanije, bavi inovativnim sistemima finansiranja, ali su oni specijalizovani za saradnju sa institucijama koje se bave mikrofinansiranjem ili bankarstvom u nerazvijenim ili ruralnim oblastima.

Iz Hrvatske, inače, dolazi ukupno pet kompanija sa ovogodišnje liste  najbrže rastućih evropskih kompanija lista Financial Times, i to su, osim „Oradiana“ i „Q Agency“, „Microblink“, „Infinum“  i „TREMAK“.

Foto: Shutterstock

Na listi se našla i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine – „Ministry of Programming“, koja se bavi izradom softvera, investiranjem i razvojem, a specijalizovana je za rad sa start – up firmama.

Najviše kompanija iz regiona na ovoj listi – čak 12 – dolazi iz Bugarske, dok Srbija, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija nemaju predstavnika među hiljadu najbrže rastućih kompanija Evrope za 2020.

Dominacija tehnoloških firmi

„Ovogodišnja rang lista ukazuje na rastući značaj tehnologije, pa iz IT sektora dolazi 189 od ukupno hiljadu rangiranih kompanija. Kada se tom broju dodaju i firme koje dolaze iz „fintech“ sektora i delatnosti elektronske trgovine, vidljivo je da „tehnološki“ sektor dominira listom sa 259 rangiranih kompanija“, objavio je Financial Times uz ovogodišnju listu najbrže rastućih kompanija.

Najveći broj kompanija sa liste, inače, dolazi iz Nemačke, a tek nešto manje iz Italije, Velike Britanije i Francuske, pa tako čak 70 odsto rangiranih firmi dolazi iz ove četiri zemlje.

Najviše brozrastućih firmi posluje u Londonu, zatim u Parizu i Milanu, dok su se među prvih deset prestonica na ovoj listi po prvi put našli Varšava i Viljnus.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare