Tatjana Matić Foto:MTTT

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je od izuzetne važnosti da ekonomije regiona ostanu na putu digitalne reformacije i umrežavanja ka održivom, klimatski neutralnom i resursno efikasnom regionu u okviru evropskih integracija.

„Naša zajednička vizija mreža nove generacije kao glavne snage ekonomskog rasta sada se može i treba proširiti u našoj medjusobnoj borbi protiv socijalnih i ekonomskih izazova koje je globalno nametnula pandemija kovid-19“, poručila je Matić na ministarskom panelu u završnici trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji je održan u Tirani, saopštilo je Ministarstvo.

Matić je podsetila da su značajni koraci u Digitalnoj agendi za zapadni Balkan već učinjeni primenom Sporazuma o smanjenju cena usluga rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu zapadnog Balkana, koji je potpisan na drugom Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu prošle godine, koji će dovesti do ukidanja rominga 1. jula 2021.

„Smanjenje cena roming usluga i ukidanje rominga zasnovano na evropskom modelu, doneće finansijske uštede i lakšu komunikaciju za gradjane, dok će istovremeno doprineti razvoju digitalne ekonomije, regionalne saradnje i bržoj primeni novih tehnoloških rešenja“, rekla je ona.

Istakla je da je „balkansko umrežavanje prirodan i efikasan način za postizanje zajedničkog prosperiteta ekonomija u regionu i njegovo povezivanje sa jedinstvenim tržištem Evropske unije“.

„Pretnja koju je donela pandemija izazvala je još jedan snažan podsticaj za zajedničko delovanje i umrežavanje, kao deo naše višegodišnje posvećenosti regionalnoj saradnji i povezivanju“, zaključila je Matić.

Treći Digitalni samit održan je u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje (MAP-REA) za Zapadni Balkan, sa predstavnicima vlada iz regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i relevantnih aktera, a glavne teme samita bile su povezivanje sa mrežom i uslugama, poverenje i sigurnost, digitalne veštine i digitalna ekonomija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar