Matić: Evropska unija nas prepoznala kao sigurnu destinaciju

Biznis 18. jun. 202110:27
Podeli:
Tatjana Matic
Tatjana Matić Foto:BETAPHOTO/Ministartsto trgovine, turizma i telekomunikacija

Srbija je ponovo na zelenoj listi Brisela, kada je reč o epidemijskoj situaciji. To znači da posle gotovo godinu dana, naši građani mogu nesmetano da putuju u države Evropske unije. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi za RTS da je najvažnije to da nas je Evropska unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju.

Tatjana Matić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da će odluka Brisela da Srbiju vrati na zelenu listu epidemijski bezbednih zemalja uticati i na druge evropske zemlje da donesu slične odluke i značajno olakšaju putovanja naših građana u te zemlje, kao i njihovih građana u Srbiju.

Ova odluka će početi da se primenjuje uskoro. Za nas je zapravo najvažnije da nas je Evropska unija prepoznala kao sigurnu, bezbednu zemlju i destinaciju i to je bila potvrda pre svega, jedne zaista dobre politike koju je ova država na čelu sa njenim najvećim rukovodstvom – predsednikom, premijerkom, ministarstvom zdravlja i svim lekarima vodila u proteklom periodu“, navela e Matićeva.

Smatra da je ta odluka za nas značajna i politički, a i praktično, jer odmah vidimo posle te odluke Brisela da slede potezi zemalja članica.

„Možemo očekivati da će sada, ne samo Grčka već i mnoge druge evropske zemlje donositi slične odluke kojima će značajno olakšavati putovanje, kako naših građana u te zemlje, ali isto tako i njihovih građana u Srbiju“, ocenjuje ministarka.

Povodomodluke Grčke o promeni pravila za ulazak u zemlju, Matićeva navodi da će ta odluka uskoro početi da se primenjuje.

„Što se tiče ulaka u Grčku, vi znate da je veliki problem bio pi-si-ar test za decu koja su starija od šest godina, zato što su tradicionalno turisti iz Republike Srbije koji putuju u Grčku porodice sa decom. Takođe, mi smo imali veliki problem sa zamenskim putovanjima 220.000 aranžmana, 85 odsto njih je bilo upravo za Grčku u 2020. što znači da je sada pravo vreme da se ta zamenska putovanja iskoriste“, objasnila je ministarka.

Ona je, međutim, navela da je ljudima bilo izuzetno skupo da sa dvoje, troje dece plaćaju pi-si-ar testiranje.

„I ova odluka Grčke sada zapravo omogućava da deca do 12 godina mogu bez ikakvih pi-si-ar testova da putuju, a od 12 godina već se priznaje i brzi antigenski test. To je sve zahvaljujući odluci Brisela da smo na zelenoj listi“, objasnila je Matićeva.

Apeluje na sve građane Srbije koji planiraju odmor u Grčku da se pre polaska raspitaju da li je nova odluka stupila na snagu, jer je za to, kako kaže, potrebno određeno vreme.

„Ja molim sve naše građane da pre nego što krenu na put, uvek provere, jer je sad potrebno neko vreme da stupi na snagu ta odluka, da se objavi u određenom Službenom glasniku i da obrate samo pažnju vezano za datum kada nameravaju da putuju da li je odluka već stupila na snagu“, objašnjava Matićeva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar