Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Proizvodnja prehrambene industrije Srbije od januara ove godine mesečno opada u proseku 0,6 odsto da bi u septembru pala za 2,7 odsto ispod proseka prethodne godine, naveli su stručnjaci u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Posebno zabrinjava, kako se navodi, činjenica da je redukcija u prehrambenoj proizvodnji u svim granama – mlečnoj, mesnoj i pekarskoj industriji, dok je proizvodnja osnovnih metala u septembru ove godine 13 odsto veća od prosečne u 2020. godini.

Porast proizvodnje prerađivačke industrije u 2021. godini iznosiće četiri do pet odsto zavisno od toga da li je zastoj u septembru privremenog ili trajnog karaktera.

Izvoz je u septembru 2021. godine vredeo 1,96 milijardi evra i bio je za 24 odsto veći u odnosu na isti mesec prethodne godine, a uvoz u vrednosti 2,47 milijardi evra međugodišnje je povećan za 21 odsto.

Deficit tekućeg računa u periodu od januara do avgusta ove godine iznosio je nešto više od milijardu evra i bio je za 454 miliona evra ili za 29 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine, naveli su autori MAT-a.

Inflacija je u septembru međugodišnje porasla na 5,7 odsto jer su poskupeli svi osnovni proizvodi potrošačke korpe.

Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od pet zemalja Evropske unije u avgustu ove godine, a samo od dve zemlje Evropske unije u septembru.

Međugodišnja inflacija je u avgustu u Srbiji bila 4,2 odsto, a 3,2 odsto u EU, a u septembru 5,6 odsto u Srbiji, a 3,6 odsto u EU.

U avgustu veću međugodišnju inflaciju od Srbije imale su Belgija (4,7 odsto), Mađarska (4,9 odsto), Estonija (pet odsto), Litvanija (pet odsto) i Poljska (pet odsto).

U septembru su samo Estonija i Litvanija imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije i iznosila je u obe zemlje po 6,4 odsto.

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar