Foto: Promo

Firme, čija registrovana pretežna delatnost nije turizam i ugostiteljstvo, dobile su povoljne kredite Fonda za razvoj iz programa namenjenog upravo najugroženijem - turističkom sektoru.

Među njima su McCANN, preduzeće za marketing i tržišne komunikacije doo Beograd i „Sky solutions“ doo Beograd, registrovan za druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke umetnosti.

Ove dve firme dobile su 12. oktobra kredit iz programa „za privredne subjekte čija je registrovana pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja“.

Reč je o iznosima od 10, odnosno 30 miliona dinara.

Fond za razvoj je preduzeću McCANN odobio kredit od 10 miliona dinara (zahtev je bio podnet za 25 miliona dinara) u svrhu „održavanja tekuće likvidnosti, plaćanja dobavljača, obaveza prema državi, zarada, zakupa.

Drugom preduzeću „Sky solutions“ odobreno je 30 miliona dinara, od traženih 55 miliona dinara, u svrhu isplate dobavljačima, isplate zarada zaposlenima, kao i isplate obaveza državnim institucijama i nabavku materijala.

Foto: Fond za razvoj Republike Srbije

 

Iako nisu registrovane za turizam i ugostiteljstvo, marketing agencije su imale pravo na ovu pomoć iz Fonda za razvoj, pojasnili su za Nova.rs u firmi McCANN.

Marketing agencije, ali i firme koje se bave izvođačkom umetnošću, zaista su se našle na spisku ugroženih delatnosti turizma i ugostiteljstva koje su mogle da dobiju povoljne kredite.

Od kako je, krajem maja, doneta odluka da se ugroženom turističko-ugostiteljskom sektoru i sektoru putničkog saobraćaja omogući pristup jefitinijim kreditima sa dužim rokom otplate, za njih su uglavnom aplicirali prevoznici, ugostiteljske firme i turističke agencije.

Među nekolicinom reklamnih agencija, koje su dobile ovakve kredite nalaze se još i „Alfa media“ iz Beograda, koja je 4. avgusta dobila 12 miliona dinara kredita, od traženih 20 miliona i „Zarf group“ iz Beograda, sa odobrenih četiri miliona dinara (od traženih 10  miliona dinara) na sednici Upravnog odbora Fonda održanoj 27. jula.

„Zarf group“ je jedna od retkih firmi koja je za zajam garantovala – hipotekom nad svojom imovinom. Uglavnom su dužnici na ime obezbeđenja kredita davali jemstvo, menice ili su uspostavljali ručnu zalogu.

Kada je reč o delatnosti „izvođačka umetnost“, još dve firme su dobile kredite Fonda za razvoj – Light music doo Beograd dobila je 11. avgusta zajam u traženom iznosu – dva miliona dinara, dok je 13. jula Team system music aplicirao za  20 miliona dinara zajma, a dobio je svega – jedan milion dinara kredita, odnosno pet odsto od traženog.

Ko sve ima pravo na zajam

U sektor turizma i ugostiteljstva, kada je reč o kreditima Fonda za razvoj namenjenim za podršku zbog posledica kovid krize, svrstane su delatnosti reklamnih agencija (šifra 7311), ali i izvođačka umetnost i „druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke umetnosti (šifre delatnosti 9001 i 9002).

Tačno 23 delatnosti podvode se pod sektor turizma i ugostiteljstva, uključujući i – iznajmljivanje automobila, dok se pod sektorom putničkog saobraćaja, za šta su takođe namenjeni jeftini krediti Fonda za razvoj,  vode tri delatnosti: gradski i prigradski kopneni prevoz putnika,  ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaj, kao i uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je poseban program finansijske podrške preduzećima iz oblasti turizma i ugostiteljstva koja su najviše pogođena krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Za ovaj  sektor, preko Fonda za razvoj odobravaju se krediti do pet godina koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine.

Kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou, a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima.

„Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikro pravna lica je do 20 miliona dinara, što je udvostručen iznos, za mala preduzeća do 80 miliona dinara, a za srednje firme do 180 miliona dinara“, najavio je krajem maja ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar