Foto:Nova.rs

Nakon olujnog nevremena, jake kiše i grada koji su izazvali štete na području Ivanjice, meštani su očajni. Voda im oštetila domove, donela strah i nemiran san. U suzama gledaju kako je nebo odnelo godine njihovog truda i rada.

„Znate o čemu razmišljam. Dođe mi da se ubijem. Nabio sam pritisak 200, 300 i samo pijem lekove. Eto… Šta da razmišljam. Vidite sami kako je. Pa, ovde ne može ni pas a kamoli čovek”, objašnjava Milić.

PROČITAJTE JOŠ

Snažno nevreme zahvatilo je područja opština Gornji Milanovac, Čačak, Požega, Arilje, Ivanjica. Pričinjena je i znatna šteta na poljima, voćnjacima, malinjacima, ali i infrastrukturi. Padavine za vikend i bujične vode oštetili su makadamske puteve u ivanjičkoj opštini, bilo je i grada, pa ima štete i u malinjacima.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović kaže da već nekoliko meseci priča da će rod maline za 30 odsto biti manji nego prošle godine.

Radović naglašava da je velika potražnja već krenula, ali je ponuda mala.

Foto:Nova.rs

„Prvo je branje. Vidite da je sve zarudelo i uzrelo. Malina će brzo završiti. Drugi faktor se odnosi na uticaj klime i mnogo padavina koje smo imali. A sada i jako sunce. Dolazi do potparavanja stabljike i javlja se plamenjača. Već je počela da žuti, iako je primenjeno nekoliko agrotehničkih mera“, objašnjava Radović.

Malinari kažu da cene idu od 450 do 600 dinara, u zavisnosti od dela zemlje, ali da cene maline treba da budu još više. Proizvođači maline kažu da sada imaju „nova tržišta” kao što su Nemačka, skandinavske zemlje, arapske zemlje, Japan… 

Foto:Nova.rs

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže da se šteta meri u milionima dinara, najviše na putnoj infrastrukturi i makadamskim pravcima. Kaže da trenutno nema neprohodnih putnih pravaca, ali na mnogima se otežano odvija saobraćaj.

„Već sutra krećemo sa hitnim sanacijama, jer ranije nismo mogli zbog padavina. Kada kažem hitne, onda mislim na osposobljavanje putnih pravaca, kako bi ljudi mogli normalno automobilima da priđu svojim kućama i malinjacima. Berba je na pragu, a negde je već i počela“, kaže Mitrović.

BONUS VIDEO: Nevreme u Vranju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare