komercijalna banka prodaja nlb
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS /

Predstavljajući rezultate finansijske konsolidacije na Kopaonik biznis forumu, ministar finansija Siniša Mali je ocenio da su postignuti rezultati "zasluga vizije Aleksandra Vučića".

Siniša Mali je naglasio da je Srbija u odnosu na 2011. i 2012. prethodne, 2019. godine, duplirala izvoz.

„Mi smo na korak do invvesticionog rejtinga i ako sve bude išlo po planu, ove ili najkasnije sledeće godine Srbija će dobiti investicioni rejting, a vi svi ovde dobro znate šta to znači”, rekao je Mali.

Kao jedan od uspeha, Mali je naveo smanjenje opterećenja na zarade sa 63 na 61 odsto i naveo da će taj procenat ići još niže, najverovatnije jedan odsto godišnje.

Govoreći o programu „Srbija 2025“, ministar je najavio da će do te godine Srbija u infrastrukturu uložiti 14 milijardi evra.

„Ulažemo u sve segmente infrastrukture, voleli bismo da je neko to pre nas uradio, ali mogu da najavim da će svaki građanin završno sa 2025. imati pristup kanalizacionoj mreži“, rekao je Mali.

Takođe, ministar je rekao da će 2025. BDP Srbije biti 73 milijarde evra, kao i da je sasvim realno da prosečna plata te godine bude 900 evra, a penzija 430.

Međutim ministar je zaključio da ne vrede ništa ni kilometri ni fabrike, ukoliko ne bude imao ko u njima da radi, niti da koristi te puteve.
Zato vlada za cilj ima da obezbedi što bolje uslove, da što više mladih ostane, rekao je Mali.