Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar finanasija Siniša Mali saopštio je da Srbija nije, niti ima potrebe ni razloga da traži reprogram kredita kineskoj banci Export Import Bank of China, kako je objavio Demostat u tekstu pod naslovom "Srbija tražila reprogram kineskog duga - Kinezi odbili?".

„Javne finansije naše zemlje su stabilne, sve svoje obaveze otplaćujemo bez teškoća i na vreme, sredstva su blagovremeno obezbeđena, čak i za sve kreditne obaveze koje tek pristižu“, napisao je Mali na Fejsbuku.

On je naveo da je ukupno stanje javnog duga Srbije prema toj kineskoj banci u ovom trenutku iznosi 2,3 milijarde evra i čini 6,6 odsto ukupnog javnog duga Srbije dok, na primer, dug prema finansijskim međunarodnim organizacijama čini 20,6 odsto ukupnog duga, te 25 odsto ili četvrtinu duga čini dug po emitovanim obveznicama na međunarodnom tržištu.

„Ovi podaci upućuju na zaključak da je srpski javni dug dobro diversifikovan, što nas uz stabilne javne finansije i likvidnost čini ekonomski stabilnom zemljom, te reprogrami kredita nisu u planu, niti su potrebni, pa ih nismo ni tražili“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija je obezbedila finansiranje svih kreditnih obaveza ne samo za ovu godinu, kada nam do njenog isteka dospeva na naplatu oko 230 milijardi dinara, već i za narednu godinu. Sledeće godine dospeva oko 240 miliona evra obaveza po osnovu kineskih kredita što je svega oko četiri odsto obaveza koje dospevaju po osnovu javnog duga (glavnica i kamata), ukazao je Mali.

Dodao je da su krediti prema kineskim bankama u fazi povlačenja sredstava, pa nema ni potrebe za reprogramom koji bi morao da podrazumeva produžetak roka otplate i bolje uslove za kredite koji već imaju dugu ročnost, odobreni su sa fiksnom kamatnom stopom i izuzetno su povoljni za današnje svetske uslove zaduživanja imajući u vidu da nose kamatnu stopu ispod tri odsto.

Demostat je danas preneo da je Vlada Srbije nedavno pokušala da dogovori reprogram svojih obaveza prema kineskim kreditorima, ali da partneri iz Pekinga nisu bili zainteresovani za bilo kakve ustupke.

***
BONUS VIDEO – Gde nas vode novi kineski krediti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare