Mali: Prva isplata 60% minimalca do 10. avgusta

Biznis 23. jul. 202011:55 > 13:26
Podeli:
Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima dobiće od države 60 odsto minimalne zarade već do 10. avgusta, a zatim i u septembru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je istakao da je država našla način da izdvoji direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene.

„Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60% minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru. To je 18.000 dinara po zaposlenom odnosno 155 evra“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je navedeno u saopštenju, dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, dok će dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

„Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2% našeg BDP-a. Dakle, država će za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara“, rekao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

„Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac“, rekao je on.

„Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udelom u BDP-u od čak 12,2%. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine“, naveo je Mali.

Kako je zaključio, Srbija je ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

„Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da ce tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za građane i privredu“, naveo je ministar Siniša Mali u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar