Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je pisanje portala Nova.rs o nižim cenama registracije automobila projektovanim za 2022. godinu.

Iz ministarstva finansija saopšteno je da će se na sutrašnjoj sednici Vlade Sbije naći i predlog novog budžeta za 2022. godinu, u kom je, između ostalog, predviđeno povećanje plata u javnom sektoru, ali i penzija.

Kada je reč o starijim motornim vozilima, o čemu je Nova.rs jutros pisala, Mali kaže da će uz budžet odbraniti i izmene Zakona o upotrebi, nošenju, korišćenju dobara kako bi se ispravila nepravda da starija vozila, koja imaju veliku kubikažu plaćaju ogroman porez prilikom registracije.

„Ne želim da podstaknem ljude da kupuju stara vozila koja nisu ekološki prihvatljiva, ali potrebno je da ispravimo nepravdu, a to su ogromne razlike između novih i starih vozila. Primena novih propisa bi trebalo da bude od 1. januara sledeće godine“, objasnio je on i dodao da je to još jedno od obećanja koje će biti ispunjeno.

Podsećamo, Kako Nova.rs saznaje, od 1. januara biće smanjen porez na upotrebu vozila stara od 5 do 20 godina zapremine motora preko 2000 kubika. Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbij u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automiobile veće kubikaže. Kako saznajemo, troškovi registracije motornih vozila od 5 do 8 godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto. Što se tiče vozila od 8 do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto, u odnosu na dosadašnjih 25 procenata, dok će za vozila od 10 do 20 godina starosti porez na upotrebu biti smanjen za 65 procenata u odnosu na dosadašnjih 40.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare