Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će Srbija od januara početi da povlači specijalna prava vučenja od MMF, koja je dobila prošle godine i da će ih iskoristiti za vraćanje starih dugova.

Odbor direktora MMF-a je u avgustu dodelio Srbiji 627,6 miliona specijalnih prava vucenja (SDR), što je ekvilentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

MMF je tada distribuirao 95,8 odsto od ukupne alokacije 650 milijardi dolara SDR-a, koju je Odbor direktora Fonda odobrio za podršku likvidnosti i borbe država članica protv pandemije i posledica korona krize.

„Uzećemo tu pomoć koju je MMF lane ponudio svim članicama pod izuzetno povoljnim uslovima i iskoristiti je isključivo za jednu svrhu, a to je vraćanje starih dugova, a taj novac ćemo povalčiti od januara“, precizirao je Mali u izjavi za Tanjug.

Ministar Mali je istakao da Srbiji ove godine za vraćanje dospeva ukupno oko 340 milijardi dinara starih dugova, što je blizu tri milijarde evra, od čega će deo biti refinansiran, a deo vraćen.

PROČITAJTE JOŠ

Najveći deo dugova, oko 55 odsto ili 187,5 milijardi dospeva u prvom kvartalu, tako da će, prema njegovim rečima, država u prva tri meseca imati puno posla oko upravljanja javnim dugom, koji treba da se refinansira, restrukturira i vrati.

Država će, ističe ministar finansija, i dalje nastaviti sa dinarizacijom, pa se ove godine ne planira izlazak na međunarodno tržište kapitala.

„Nema potrebe za tim i mi ćemo se koncentrisati na domaće tržiste kapitala. Očekujem da ćemo dalje povećati udeo dinarskih kredita u ukupnom portofoliju kredita. Na primer, 2012. godine smo imali oko 19 odsto od ukupnih obaveza u dinarima, a sada smo već na 30 odsto, što je dobro, jer to je naša valuta, to je prirodni hedž koji imamo protiv bilo kakvih oscilacija“, istakao je Mali.

Dodao je da se druge strane smanjuje udeo dolarskih obveznica i dolarskih kredita, pošto je 2016. godine njihov udeo iznosio 34 odsto, a sada je taj procenat opao na samo 10,3 odsto.

„Vrlo pažljivo upravljamo našim javnim dugom, jer to nam je jedan veoma važan aspekt javnih finansija. U 2021. godini smo imali udeo javnog duga ispod 58 odsto bruto društvenog proizvoda“, naveo je Mali.

Naglasio je da su javne finansije stabilne, da država na računu ima više od 250 milijardi dinara, odnosno više od dve milijarde evra, da se država dugom bavi na pravi način i da građani ne treba da brinu oko toga.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar