Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da bi novi zakon o upravljanju preduzećima u vlasništvu države, koji se priprema u saradnji sa MMF, trebalo da bude usvojen u parlamentu do polovine godine i istakao da se direktori EPS, u skladu sa novim statutom, više neće postavljati uz saglasnost vlade, što će omogućiti bolje upravljanje i finansijsko podizanje tog preduzeća.

Nadzorni odbor će birati direktora EPS bez prethodne saglasnosti vlade, ali i preuzimati odgovornost za rad preduzeća i direktora, koji treba da ispune ciljeve definisane poslovnim planom, rekao je Mali Tanjugu.

Naglasio je da je to ogromna promena i da za loše upravljanje više neće biti izgovora da vlada utiče, da su to partijski rukovodioci i slično.

„Nama je ceo sporazum sa MMF upravo usmeren ka nastavku reformi, a reforme u državnim preduzećima su nešto što to je veoma važno za nas. Videli smo tokom ove krize sve slabosti postojećeg sistema i da postoje problemi u upravljanju preduzećima. Hoćemo to da poboljšamo i zato menjamo zakon, kako bismo omogućili dalju profesionalizaciju i korporativno upravljanje, koje treba da dovede do toga da ta preduzeća budu efikasnija i postanu ponovo lokomotiva rasta naše ekonomije“, rekao je Mali.

PROČITAJTE JOŠ

Ministar Mali je naglasio da energetika ima veliki potencijal za budući rast naše ekonomije i da su pred EPS ne samo samo statusna transformacija i reforma već i velike investicije, s obzirom da u EPS treba ulagati milijarde evra godišnje.

„Da bismo izbegli svaku sumnju – EPS ostaje u vlasništvu države, dakle, veoma važna tačka nama je energetika i svako ko govori drugačije, ne govori istinu“, poručio je Mali.
Prema sporazumu sa MMF, dodaje Mali, do kraja maja treba da imamo i plan investicija u energetskom sektoru.

Podsetio je da EPS treba da bude transformisan iz javnog preduzeća u akcionarskog društvo zatvorenog tipa 100 odsto u vlaništvu države.

„U procesu smo statusne transformacije EPS, upravo nam je želja da i u oblasti energetike postanemo pobednici, kao što pobeđujemo u ekonomiji u regionu i šire. Energetika je ogroman potencijal, EPS je stub razvoja našeg energetskog sektora“, istakao je Mali i dodao da to moramo da uradimo ako hoćemo da ispunimo zahteve Zelene agende.

Elektrodistribucija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je rekao, treba uložiti milijarde evra godišnje u EPS, koji mora da bude pripremljen da te investicije iznese na pravi način, da ima ljude i kapacitete sve to da realizuje, a sve kako bismo imali dovojno struje iz obnovljivih izvora energije i dovoljno gasa, izgradili reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, Đerdap 3, nove solarne i vetro parkove…

„To je razlog zbog kojeg idemo u unapređenje postojećeg zakona o državnim preduzećima. Dakle, da napravimo ta preduzeća efikasnijim, jačim i stabilnijim, da budu nosioci rasta i budu – ‘benkabl’ (bankable), što znači da projekti koje imaju ne moraju da zavise samo od budžeta Srbije, već da snagom svojih bilansa i finansija mogu sami da finansiraju projekte i doprinose rastu BDP“, naveo je Mali.

Na pitanje šta će za EPS značiti prelazak u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, Mali objašnjava da će to dati mogućnost da se u EPS na pravi način organizuju organi upravljanja – direktor, nadzorni odbor i skupština, da budu jasnije odgovornosti, ali i jasnija ovlašćenja svih njih, kako bi uz odgovrajući biznis plan uspeli da sprovedu definisane ciljeve razvoja našeg energetskog sektora.

„Želimo da unapred završimo tu statusnu transformaciju EPS, da bude spreman kada krenemo u investicije, da to može da iznese“, dodao je Mali.

Istakao je da sa takvim EPS više nećemo morati da razmišljamo da li ćemo imati dovoljno struje.

„Do 2030. godine 45 odsto struje koju EPS proizvede mora da bude iz obnovljivih izvora energije (OIE), a za to su neophodne milijarde evra investicija u godinama koje su pred nama. To traže i strani investitori, da do 2030. struju koju kupuju od EPS bude iz OIE. Moramo da uđemo u te investicije, hoćemo da budemo zelenija ekonomija, želimo da idemo u korak sa standardima koje definiše svet. Zato moramo da omogućimo i upravljanje u tim kompanijama na pravi način. Još jednom – EPS ostaje državni, ali hoćemo da bude još efikasniji, samostalniji i prava pokretačka snaga razvoja naše ekonomije“, poručuje Mali.

Opet dr Siniša Mali...
Foto: Nova S

Kazao je Tanjugu da vlada gleda kako su drugi uspeli, na primer Norvežani koji nam i pomažu u reformi energetskog sektora.

„Norveški EPS je pre više 20 godina bio na ivici bankrota, a sada je među najvrednijim energetskim sistemima na svetu, hoćemo od njih da čujemo kako su to uradili, da nam pomognu da isto uradimo sa EPS. Mi da smo bili sposobni da uradimo neke stvari kako treba, verovatno bismo i uradili, ali zato smo sada spremni, nakon fiskalne konsolidacije i korone, da nam energetika bude ključni potencijal za dalji razvoj ekonomije i da preduzeća poput EPS, EMS, ODS, Srbijagasa budu lideri i uvode nove tehnologije, načine poslovanja i proizvodne kapacitete, kako bismo bili nezavisniji i samostalniji“, naglasio je Mali.

BONUS VIDEO Otkrivamo detalje posla sa Norvežanima: Šta je Mali pokušao da sakrije pod oznakom „strogo poverljivo“