Siniša Mali / Foto: Vesna Lalić

"Nisam se prijavio za sto evra jednokratne podrške iz budžeta zato što smatram da bi nekako bio konflikt interesa da sam napravio meru koju sam na neki način i sam iskoristio", rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za "Blic". Tako je, nakon čitavog niza situacija u kojima se sumnjalo da se nalazi u sukobu interesa u poslednjih 20-ak godina, Mali odjednom - u potpuno benignoj situaciji - osetio da nije u redu da postoji sukob interesa i da nije u redu da uzme 100 evra.

Već skoro 20 godina, nekada mladi ekonomski ekspert a danas ministar finansija, nekako po pravilu dolazi u istu situaciju: otkrije se velika afera u kojoj se sumnja da je „pomešao“ uticaj koji ima na funkciji sa privatnim poslovnim interesom, da bi se posle nekog vremena buka stišala a on politički – napredovao.

Paradoksalno, dok se u javnosti postavljaju pitanja o sukobu interesa i poreklu njegove imovine, on kao ministar finansija trenutno obavlja i dužnost predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca (i finansiranje terorizma). Da apsurd bude veći, upravo je protiv Siniše Malog Tužilaštvo vodilo postupak zbog sumnje na pranje novca,

Lista slučajeva u kojima se sadašnji ministar našao u sukobu interesa je (pre)dugačak, naročito uzevši u obzir da niti jedan od ovih slučajeva nije procesuiran. Doduše, u jednom slučaju bio je „primoran“ da plati 200.000 dinara u humanitarne svrhe da bi bio obustavljen postupak protiv njega zato što nije prijavio svu imovinu.

Slučaj „Beopetrol i Lukoil“

Na čelu Centra za tendere Agencije za privatizaciju bio je od kraja 2000. godine pa do početka 2003. godine, kada je smenjen bez obrazloženja. Godinu dana kasnije, međutim, zaposleni u „Beopetrolu“ kreću u štrajk zbog sumnje da novi vlasnik te kompanije, ruski „Lukoil“ ne uplaćuje novac na koji se obavezao tenderom.

Foto: Promo

 

Ratibor Stojanović, predsednik sindikata ASNS i Nezavisnost, tada je u izjavi za „Kurir“ ocenio da je pri prodaji Beopetrola Rusima „napravljen školski primer sukoba interesa, jer je posle prodaje na mesto direktora za investicije postavljen specijalni savetnik Agencije za privatizaciju, koji je vodio posao prodaje Beopetrola – Siniša Mali“. „Lukoil“ je tada zastupao Srđan Dabić koga ćemo upoznati malo kasnije, u slučaju „Stanovi u Bugarskoj“.

Savet za borbu protiv korupcije je u izvešaju objavljenom 2013. godine ocenio da je prodajom Beopetrola ruskom Lukoilu država oštećena za oko 100 miliona evra.

Slučaj „Bratstvo“

U avgustu 2004. poništena je privatizacija subotičke fabrike vagona „Bratstvo“, jer je Ministarstvo privrede utvrdilo „da je kupac Bratstva Branislav Mali koristio podatke koji nisu bili poznati drugim učesnicima aukcijske prodaje, kao i da im ih je mogao saopštiti samo njegov sin, Siniša Mali, koji je angažovan u Agenciji za privatizaciju“. Siniša Mali je, po privatizaciji, imenovan za predsednika Upravnog odbora „Bratstva“.

Slučaj “ Stanovi u Bugarskoj“

U oktobru 2015. godine, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila je da je Siniša Mali, kao direktor dve ofšor firme, tokom 2012. i 2013. godine za nepoznatog kupca kupio 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“, i još jedan na svoje ime, i to od tadašnjeg direktora srpskog ogranka „Lukoila“ Srđana Dabića. Podsetimo da je Dabić zastupao „Lukoil“ tokom privatizacije „Beopetrola“, firme u kojoj je Mali dobio posao pošto je smenjen u Agenciji za privatizaciju.

Foto: Profimedia

Zašto bi se, međutim, zbog „bugarskih stanova“ palila crvena lampica za sukob interesa? Vredi podsetiti da je u vreme kupovine „stanova u Bugarskoj“ Mali bio angažovan kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića (2012. godina), da bi potom, u 2013. postao gradonačelnik Beograda.

Sam sebi prodao firmu

KRIK je otkrio i da je firma oca Siniše Malog Branislava nezakonito dobila na poklon 10 hektara državnog zemljišta od kupca i direktora kompanije Alfa Protein, koja je privatizovana 2003. godine. A onda je otac Branislav Mali 2009. prebacio firmu (i ovo poklonjeno zemljište) na svog sina Sinišu, koji je odmah potom prodao i firmu i zemljište za pola miliona evra – samom sebi, odnosno kompaniji u kojoj je on, Siniša, bio direktor.

Otkrića KRIK-a dovela su do toga da Agencija za borbu protiv korupcije pokrene postupke protiv Siniše Malog, kako bi utvrdila da li je tokom obavljanja javne funkcije bio u sukobu interesa i da li je tačno i potpuno prijavio podatke o svojoj imovini.

Za sada, Agencija za borbu protiv korupcije Siniši Malom je izrekla tri mere upozorenja: dve zbog kašnjenja sa podnošenjem izveštaja o imovini, i jednu zbog neprenošenja upravljačkih prava.

Šta je rekla Marija Mali?

Bivša žena Siniše Malog Marija Mali je u martu 2017. dala intervju KRIK-u, u kome je tadašnjeg gradonačelnika Beograda optužila da ju je naterao da potpiše lažnu izjavu o poreklu 95.000 evra. Kako je rekla, radi se o novcu čije poreklo Siniša Mali nije mogao da objasni Agenciji za borbu protiv korupcije, pa ga je advokat posavetovao da ga prijave kao nasledstvo od Marijinog pokojnog oca.

Marija Mali je u istom intervjuu rekla da Siniša Mali ima jedan stan u Beogradu i dva apartmana na Kopaoniku koje nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije,  da joj se „pohvalio“ da je on odgovoran za rušenje u Savamali, da ju je fizički napadao pred decom a nakon razvoda rekao da je sudija koja treba da odlučuje o starateljstvu nad decom „njegova“…

Na suđenju za starateljstvo, Siniša Mali izjavio da školarine za decu u iznosu od 60.000 evra godišnje plaćaju „prijatelji iz inostranstva“, zbog čega je Agencija za borbu protiv korupcije protiv njega pokrenula novi postupak.

 

Brat Siniše Malog, Audi i stan

KRIK je prošle godine otkrio da rođeni brat ministra finansija, Predrag Mali, već pet godina koristi automobil Audi A6 koji pripada firmama biznismena povezanih sa projektom „Beograd na vodi“.

Foto: Shutterstock/RoClickMag

Audi koji vozi Predrag Mali najpre je bio u vlasništvu „Milenijum tima“, kompanije angažovane na izgradnij „Beograda na vodi“, da bi potom bio preregistrovan na kompaniju istih vlasnika, „KBV datakom“, objavio je KRIK, koji je saznao da istim ljudima pripada i stan u kome je živela tadašnja devojka Predraga Malog.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare