Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da Vlada Srbije neće odustati od isplate po 100 evra svim punoletnim gradjanima uprkos kritika Fiskalnog saveta da ta mera nije ekonomski opravdana i socijalno fokusirana.

On je na konferenicji za novinare predstavljajući garancijsku šemu za kredite poslovnih banaka privredi rekao da je isplata po 100 evra gradjanima deo paketa za pomoć radi smanjenja štetnih posledica od pandemije virusa kovid-19.

„Želimo da gradjanima olakšamo izlazak iz krize, a takve mere su predvidele i razvijenije zemlje od Srbije, poput SAD, Hong Kong i Singapura“, rekao je Mali.

Dodao je da je ta mera opravdana i sa ekonomskog stanovišta jer će se novac potrošiti za kupovinu roba i usluga, a time se pokreće ekonomija.

Istakao je da oni koji žele da doniraju taj novac „to mogu uvek da učine“ .

Mali je rekao da se budžet puni malo iznad plana, da je juče uradjen presek za poslednji mesec i da se po osnovu akciza, poreza na dohodak, poreza na dodatu vrednost u budžet slilo 33,8 milijardi dinara, a da je plan bio 34,5 milijardi dinara.

„U narednom periodu očekujemo smanjen priliv zbog odlaganja poreza i doprinosa na plate, poreza na dobit preduzeća, ali bez brige za likvidnost jer imamo potpunu kontrolu troškova i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost“, rekao je Mali.

Ima prostora da se plan Srbija 2025 ne obustavlja

Ministar finansija je rekao da kriza izazvana epidemijom korona virusa neće zaustaviti srovodjenje nacionalnog plana „Srbija 2025“.

„To je program koji podrazumeva ulaganje od 14 milijardi evra u narednih pet godina u infrastrukturu, stanogradnju, podršku mladima, obrazovanje i sve ono što nedostaje i ne odsutajemo od tog programa“, kazao je Mali na onlajn konferenciji za novinare.

On je naveo i da se vreme, kada su smanjene privredne akativnosti, koristi za sagledavanje još projekata, kao i da bi program „Srbija 2025“ trebao da pogura rast BDP-a.

Govoreći o tome na koji način će se država zaduživati da bi finansirala paket državne pomoći privredi i građanima od 5,1 milijarde evra, Mali je objasni i da će dve milijarde evra obezbediti banke za kredite, a da će trećina od preostalih 3,1 milijarde evra biti iz budžeta, dok će ostatak biti zaduženje na domaćem i inostranom tržištu.

„U potpunosti imamo kontrolu nad javnim dugom, uravnoteženi budžet i makroekonomsku stabilnost“, objasnio je Mali.

 

Od utorka dve milijarde evra garantovanih kredita i pomoć poljoprivrednicima

Mali je najavio da će od utorka privrednicima biti dostupni krediti za koje će država davati garancije u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, kao i podrška poljoprivrednim gazdinstvima i poljoprivrednicima od 2,6 milijardi dinara.

Kako je objasnio, ta pomoć države preduzećima i poljoprivrednicima omogućena je na osnovu tri uredbe koje je danas usvojila Vlada Srbije.

Mali je na konferenciji za novinare istakao da je na taj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, u vrednosti od 600 milijardi dinara (5,1 milijardu evra) za podršku domaćoj privredi.

On je podsetio da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i plaćanje akontacije poreza na dobit, kao i na direktnu novčanu pomoć zaposlenim u mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u iznosu od tri minimalne zarade, potom na isplatu 100 evra svakom punoletnom gradjaninu Srbije, kao onu kojom je Fondu za razvoj dato na raspolaganje 200 miliona evra za povoljne zajmove privredi.

Kako je precizirao, povolni krediti za koje je država dala garanciju od dve milijarde evra, biće na raspolaganju svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima preko poslovnih banaka.

„To su povoljni krediti koji se daju na period do 36 meseci, sa grejs periodom izmedju devet i 12 meseci. Moj predlog je za sve one koji su u problemu i osećaju negativne posledice krize da se prijave za te kredite i iskoriste ih za likvidnost i obrtna sredstva“, rekao je ministar.

Mali je naveo da su usvojene i dve uredbe koje se odnose na podršku poljoprivrednicima.

„Preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede biće na raspolaganju 2,6 milijardi dinara poljoprivrednicima već od utorka“, kazao je on i pozvao poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednike koji osećaju posledice krize da se prijave i iskoriste novac koji je već u budžetu.

Prema njegovim rečima, u prethodna tri dana samo Poreskoj upravi se prijavilo 113.000 preduzetnika za korišćenje odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade i korišćenja novčane pomoći od tri minimalne zarade.

Mali je kazao da je i Fond za razvoj već dobio 300 upita od privrednika u vezi sa kreditima i naveo da će već od naredne nedelje i taj novac biti na raspolaganju privrednicima.

Ministar je podsetio da je cilj mera bio da se zadrži i podstojeći novo zaposlenosti.

„Samo nekoliko dana nakon objavljivanja mera oko 9.000 ljudi je vraćeno na posao“, ukazao je Mali.

Dodao je i da je Medjunarodni monetarni fond (MMF) predvideo da će Srbija u ovoj godini biti medju tri zemlje u Evropi sa najmanjim padom privrede, a koji će iznositi tri odsto.

Istovreno, prema procenama MMF-a, predvidjen je rast srpske ekonomije od 7,5 odsto, što bi bilo najviše u Evropi.

Mali je kazao da je to rezultat sprovedenih reformi prethodnih godina.

„Četiri godine smo imali suficit u budžetu. Imamo potpunu kontrolu nad javnim dugom koji je pao ispod 50 odsto BDP-a“, rekao je ministar finansija i izrazio nadu da će ove godine i direktne strane investicije biti veće od prošlogodišnjih 3,8 milijardi evra.

On je ukazao da su finansije države Srbije stabilne, da ima novca, kao i da je monetarna politika na pravi način uredjena kroz rad NBS, sa dovoljno deviznih rezervi i zlata.

„Imamo dovoljan potencijal da se nosimo sa ovom krizom“, zaključio je Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar