Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će lični podaci građana, koje će morati da ostave prilikom prijave za uplatu od 100 evra, biti zaštićeni, kao i da je registar u kojem će se naći ti podaci, privremen, i biće obrisan nakon podele tog novca.

„Apsolutno će podaci biti zaštitćeni. Videćete kako sistem radi, i na portal trezora i preko kol centra. Nemamo bojazana niti mogućnost zloupotreba“, rekao je Mali na pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara.

Ministar je pojasnio da je, po Uredbi, reč o privremenom registru, koji će prestati da postoji kada se isplati 100 evra.

„Sate sam proveo i sa zaposlenim u IT kancelariji i u Trezoru, da se takav sistem napravi da bezbednosno nikakav problem ne možemo da imamo. Građani mogu da budu spokojni“, rekao je Mali.

Pročitajte još:

On je pozvao je građane da se prijave u što većem broju za 100 evra, što, dodaje, nije mali novac, dodajući da je ponosan što je u budžetu pronađen prostor za takvu meru, koja pokazuje podršku države, ali i širi optimizam.

„Kada pokrećemo ekonomiju, veoma je važan psihološki efekat, važan je optimizam koji ljudi treba da vide posle mesec i po dana ne tako dobre situacije. Taj optimizam mi želimo da dobijemo i kroz isplatu ovih 100 evra“, rekao je Mali.

„Uvećanje plata zdravstvenim radnicima je trajno“

Ministar finansija je izjavio danas i da je uvećanje plata zdravstvenim radnicima od 10 odsto trajno, a ne privremeno, kako su, kaže, navodili pojedini mediji.

Prema njegovim rečima, u narednim nedeljama kada parlament bude mogao da zaseda, to povećanje će biti utvrđeno kroz Zakon o budžetskom sistemu.

Mali je naveo da je ove nedelje ispaćena uvećana plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto u odnosu na martovsku, dodajući da je to još jedno ispunjeno obećanje države.

Kako je naveo, medicinske sestre sa, na primer, Infektivne klinike primiće platu u visini od 54.166 dinara, a lekar iz iste ustanove 105.896 dinara, dok je, kaže Mali, u martu 2011. imao 64.000 dinara.

„Ovo je naš vid podrške našim zdravstvenim radnicima koji su najveći teret tokom virusa korona preuzeli na sebe“, rekao je Mali.

„Cilj da Er Srbija što pre leti, ne zavisi samo od nas“

On je izjavio i da će se aviosaobraćaj iz Srbije uspostaviti u skladu sa time kako on bude organizovan i u drugim zemljama i da je cilj da „Er Srbija“ krene da radi što pre i u što većem i boljem kapacitetu, ali da to ne zavisi samo od nas.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je realno sa se u periodu od 25. maja do 1. juna obnovi vazdušni saobraćaj, on je kazao da sada to ne može da se kaže, ali da je od 18. maja najavljeno otvaranje beogradskog aerodroma i da je Er Srbija spremna da leti na one destinacije na koje može da sleti, odnosno gradove koji budu otvorili svoje aerodrome za putnike.

„To će zavisti i od drugih zemalja, odnosno toga kakav je njihov plan postepenog otvaranja granica i aviosaobaćaja“, rekao je on.

Mali je kazao da veruje će većina gradova organizovati mere i procedure po ugledu na to kako je to učinjeno u Beču.

Ministar je dodao da je napravljena i takozvana konzervativna projekcija poslovanja Er Srbije koja predviđa i manju iskorišćnost sedišta u odnosu na period pre krize.

„Videćemo.., krenućemo jedan po jedan grad, jedan po jedan let u skladu sa time kako se ostali aerodromi budu otvarali. Cilj nam je da Er Srbija krene da radi što pre i u što većem i boljem kapacitetu ali to ne zavisi samo od nas“, rekao je Mali na konferenciji.

***

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare