Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, ostvarila rast od pet odsto u prvom kvartalu, što je potvrđeno i u najnovijem izveštaju Evropske komisije (EК) i naveo da svi pokazatelji međunarodnih finansijskih organizacija govore da će do kraja godine Srbija zadržati najbolji rezutat u Evropi.

„Stopa rasta našeg BDP-a, naše privrede, u prvom kvartalu je pet odsto, ubedljivo najveća ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. To je istorijski uspeh, ali i više od toga, jer prvi kvartal uključuje i mart mesec kada smo imali vanredno stanje zbog virusa korona. Da nije bilo vanrednog stanja, sigurno bi prvi kvartal bio najuspešniji kvartal ikada“, rekao je Mali za TV Pink, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, poslednji kvartal prošle godine, kada je stopa rasta bila 6,2 odsto i prvi kvartal 2020. godine, kada je ostvaren rezultat od pet odsto, pokazuju koliko su mere finansijske konsolidacije, preduzete prethodnih godina, bila odgovorne i ispravne.

„Imamo dobre pokazatelje. Pre dva dana je bio 15. u mesecu kada pristižu prilivi od PDV-a. Očekivali smo 45,5 milijardi dinara a ostvarili smo 50,1 milijardu, što je za 4,6 milijardi dinara veći priliv od planiranog“, ponovio je on.

Kako je dodao, u toj strukturi priliva je domaći PDV, odnosno prihod od domaćih privrednih aktivnosti, razmene dobara i usluga.

„To govori da privreda raste i da dobro radi u ovom trenutku. Takođe, drago mi je i da je prihod od akciza po planu – 19 milijardi dinara“, rekao je Mali.

Ministar finansija je objasnio da su to konkretni pokazatelji koji govore da se srpska ekonomija oporavlja ili da radi uprkos izazovima.

Ponovio je i da je vakcina protiv korona virusa najvažnija stvar koja može da pomogne u rešavanju svih ekonomskih problema.

Podsetio je i da je u toku ozbiljno istraživanje efekata ekonomske pomoći države privrednicima, koje se sprovodi sa Privrednom komorom Srbije (PКS) i Zavodom za statistiku, u kojem učestvuje više od 1.000 preduzeća.

„Do 10. avgusta imaćemo rezultate istraživanja. Mi ćemo nakon toga da ih analiziramo, kako bismo eventualno mogli da reagujemo na jesen“, rekao je ministar i dodao da će se videti kakve su mogućnosti budžeta i kakve su realne potrebe privrede i u kojim sektorima.

Zaključno sa julom, kako je naveo, država je izdvojila 278 milijardi dinara, odnosno 2,3 milijardi evra za uplatu minimalne zarade, jednokratnu pomoć građanima i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa.

Mali je istakao da „Srbija 2025“ ostaje ključni program i naveo da će se novac iz budžeta ulagati u radove, kako bi se država razvijala, čime će se privući još više investicija.

Govoreći o penzijama i platama u javnom sektoru, ministar finansija je ponovio da su sigurne i da neće biti smanjenja, te da je još rano govoriti o eventuanom povećanju.

„Rezultati iz jula su ohrabrujući. Treba da sačekamo avgust i septembar koji će biti ključni. Ovog meseca i dalje traju mere. Prvi mesec bez mera biće avgust, ali veliki broj ljudi tada je na odmoru, zbog čega je ključan septembar“, kazao je on.

Mali je naveo da se tada se očekuje podizanje privredne aktivnosti i pravi pokazatelji, na osnovu kojih će se donositi odluke i mere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare