foto: Tanjug/Tanja Valič

Stanje na tržištu je potpuno stabilno i nema veće potražnje za bilo kojim proizvodom, kao što je bio slučaj u zemljama u okruženju gde je registovan korona virus, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Vrlo brzo ćemo se ponovo sastati i obavestiti javnost o svemu. Zaista nema potrebe za stvaranjem bilo koje vrste histerije, panike ili atmosfere koja bi doprinela bilo kojoj vrsti nestabilnosti“, istakao je Ljajić nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore i najvećih trgovinskih lanaca.

Ministar je istakao da je tržište apsolutno dobro snabdeveno svim osnovnim životnim namirnicama, kao i da nema nikakve veće potražnje za pojedinom vrstom proizvoda.

„Ima namirnica i svih vrsta proizvoda i nemaju ljudi potrebe da stvaraju lične zalihe“, podvukao je Ljajić.

Predstavnici domaćih i međunarodnih trgovinskih lanaca potvrđuju da su zalihe na njihovim rafovima i u skladištima redovne i da nema nikakve potrebe za stvaranjem ličnih zaliha građana.

Direktor sektora za internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović je istakao da je osnovni cilj sastanka bio da se razmene informacije o tome šta koji trgovinski lanac preduzima i na koji način se situacija u vezi korona virusa ogleda na njihovo poslovanje.

„Apsolutno nema nikakvog razloga da do problema u snabdevanju dođe i to se i ne očekuje. Sve kompanije preduzimaju određene mere koje su u skladu sa zakonom i kompanijskim pravilima. Verujem da nema razloga da neko stvara lične zalihe niti da se može očekivati u narednom periodu poremećaj na tržištu“, rekao je Vesović.

Dogovoreno da se komunikacija između predstavnika trgovinskih lanaca, Privredne komore, resornog ministarstva i drugih nadležnih institucija redovno održava, a centar komunikacije bude u Privrednoj komori Srbije.