Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija srpskih turista tokom leta. Pravljenje finansijske konstrukcije za letovanje je uvek komplikovana stvar, te je redakcija portala Nova.rs istražila gde i kako baš u Grčkoj može da se letuje za sumu do 500 evra. Moguće je, ali ta suma je definitivno dovoljna samo za jednu osobu. Za četvoročlanu porodicu je računica totalno drugačija.

Jedna od omiljenih letnjih destinacija naših turista svakako je Grčka, u kojoj mogu da letuju svi – i oni sa astronomskim, i oni sa skromnim budžetom.

Foto: Shutterstock

Proverili smo koliko koštaju letovanja u drugoj polovini jula, u jeku sezone.

Tasos

U malom mestu Potos na ostrvu Tasos, letovanje do kraja sezone može da košta i manje od 300 evra.

Za trokrevetni studio, odnosno vrstu smeštaja u vili, u kojem se u istom prostori nalaze, pored spavaće sobe i kuhinja i kupatilo, i to za standardnih 10 noćenja, treba platiti 270 evra po osobi. U istoj vili, dvokrevetni studio će po osobi koštati 335 evra.

PROČITAJTE JOŠ

U cenu su uključeni autobuski prevoz i trajekt, a ko želi da ide sopstvenim prevozom, trokrevetni studio platiće 240, a dvokrevetni 305, odnosno 30 evra manje.

Što se tiče cena ležaljki, one variraju od tri evra za sat vremena do 50 evra za set ležaljki.

Asprovalta

Krajem jula i početkom avgusta, cena po osobi u jednoj vili u Asprovalti je 225 evra za sedam noćenja u trokrevetnoj, odnosno 280 za isto toliko noćenja u dvokrevetnoj sobi.

Foto:Shutterstock

U ovu cenu je uključen i autobuski prevoz iz Beograda, a ukoliko turisti žele da taj deo organizuju sami i, primera radi, putu automobilom, cene će biti 195, odnosno 250 evra, dakle 30 manje.

Ležaljke su, kako se navodi na sajtovima i grupama na kojima turisti razmenjuju iskustva iz Grčke, uglavnom besplatne, a plaća se samo piće,

Kalitea

Do 500 evra moguće je platiti smeštaj i u Kalitei, gde dvokrevetna soba u jednoj vili, sa 11 noćenja, košta 490 evra po osobi.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Povoljnije su, naravno, sobe sa više kreveta, pa isti broj noćenja u četvorokrevetnom smeštaju košta 325, a u trokrevetnom 390 evra po osobi.

Turisti koji su ove godine već letovali u Kalitei ističu da su ležaljke besplatne, ali da mora da se popije i pojede za 20 evra dok se koriste.

Polihrono

Malo mesto Polihrono takođe nudi mogućnost letovanja za manje od 500 evra po osobi.

Polihrono
Polihrono; Foto: Petr Svancara / profimedia.com / Profimedia

U dvokrevetnom apartmanu 10 noćenja košta 435 evra po osobi, a iako je prevoz uključen u cenu, ne postoji mogućnost smanjenja cene ukoliko putnik sam organizuje prevoz.

U Polihornu za pet evra mogu da se dobiju ležaljka i piće, ali postoje i mesta na kojima se plaća samo piće, dok su ležaljke besplatne.

Hanioti

Još jedno popularno mesto za odmor je Hanioti, gde jedan turista takođe može da pronađe smeštaj za manje od 500 evra.

Hanioti
Hanioti; Foto: Eric James / Alamy / Alamy / Profimedia

Za sedam noćenja u trokrevetnom apartmanu, smeštaj za jednu osobu košta 270 evra, dok je dvokrevetni, očekivano, nešto skuplji, pa je cena 340 evra po osobi.

I u ovom slučaju, prevoz u sopstvenoj režiji umanjuje cenu aranžmana za 30 evra, pa sedam noćenja u trokrevetnom apartmanu košta 240, a u dvokrevetnom 310 po osobi.

Kada je u pitanju ležaljke, cene su raznolike, ali se najčešće plaća set od dve ležaljke i suncobran, i to košta između osam i 10 evra, ali ponude idu i do čak 50 evra.

Pefkohori

U jednoj vili u popularnom Pefkohoriju, trokrevetni apartman će po osobi koštati 330 evra, i to za 10 noćenja, a isti period u dvokrevetnom apartmanu košta 420.

Foto:Shutterstock/photosmatic

Za 30 evra biće umanjena cena aranžmana ukoliko turisti odaberu da samostalno organizuju prevoz, te će trokrevetni apartman po osobi u tom slučaju da košta 300, a dvokrevetni 390.

Set ležaljki u Pefkohoriju košta uglavnom od osam do 10 evra, ali postoje i mesta na kojima su one gratis uz, naravno, piće.

Kolike su cene hrane u marketima?

Oni turisti koji odaberu da letovanje provedu u apartmanu, a ne u hotelu, verovatno neće svaki obrok jesti u restornu, već će neki pripremiti i sami. Kada su u pitanju cene u marketima, one mogu da variraju od mesta do mesta, ali u velikim trgovinskim lancima, koji imaju prodavnice u velikom broju turističkih mesta, te razlike nisu drastične.

Foto: Vivitaart / Alamy / Alamy / Profimedia

Što se osnovnih namirnica tiče, vekna hleba kreće se od 1,1 do 1,9 evra, litar mleka može da se kupi za evro, ali i za 2,5, a jogurt ide od dva do četiri evra. Pakovanje testenine u proseku košta evro ili dva, a za kilogram feta sira potrebno je izdvojiti od sedam do 11 evra.

Kilogram paradajza košta od 1,5 do 2,5 evra, jedan krastavac je od 0,5 do 0,8, kilogram krompira košta između jednog i dva evra, paprike od dva do tri, a tikvica od 0,8 do 1,3 evra.

Kada je u pitanju voće, kilogram jabuka košta od 0,9 do 2,2 evra, breskve mogu da se kupe u rasponu od 1,8 do 2,5, a lubenica košta od 1,2 do dva evra po kilogramu.

Što se tiče ribe, cena, naravno, zavisi od vrste, pa tako kilogram može da se kupi za 5,5, ali i za 15 evra.

Kilogram mlevenog mesa košta od 6,5 do 7,5 evra, a kilogram pilećih medaljona 9,7.

Paket od šest flaša vode po litar i po košta od 1,1 do dva evra, a pola litre grčkog piva ide od 0,8 do dva evra.

BONUS VIDEO Povreda na letovanju: Čemu služi polisa osiguranja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare