Foto: Shutterstock

Da li će domaći turizam ove godine da premaši lanjske rezultate još je rano reći. Dok su smeštajni kapaciteti na pojedinim destinacijama već blizu maksimalne popunjenosti, poput Sokobanje, kada je reč o hotelskom smeštaju - rezervacije još nisu ni blizu prošlogodišnjeg broja. Jedini konkretni podaci za sada pokazuju da raste interesovanje za odmor uz korišćenje vaučera koje daje država. Trenutno je najveća "navala" na Prolom Banju, Zlatibor, Banju Vrujci i Sokobanju.

„Interesovanje građana Srbije za letovanje u Srbiji jeste veće nego prethodnih godina. Podsećamo da je od 10 miliona ostvarenih noćenja, prošle godine, čak šest miliona su ostvarili domaći turisti. Ove godine se nadamo da će taj broj biti još veći“, kratko su za Nova.rs prokomentarisali situaciju uoči početka sezone odmora u Turističkoj organizaciji Srbije.

Početkom godine sve je ukazivalo da će lanjski rekord u 2020. biti nadmašen. U februaru ove godine broj noćenja je bio gotovo na nivou aprila 2019. – oko 730.000.

Proglašenje pandemije koronavirusa ubrzo je pomrsilo turističke računice celom svetu, pa i Srbiji.

Foto: Shutterstock

Prema zvaničnoj statistici – april 2020. beleži pad od 97,9 odsto u odnosu na lanjski april, po pitanju broja dolazaka turista, dok je broj noćenja manji za 94,6 odsto. To je i razumljivo s obzirom da smo ceo april proveli u vanrednom stanju, policijskim časovima, zatvorenih granica i aerodroma.

Po okončanju vanrednog stanja, od 6. maja, lagano je krenula i relaksacija mera, granice su otvorene, zaživeo je i komercijalni avio-saobraćaj. Ali, očigledno je da se građani još ustežu da rezervišu bilo kakav smeštaj – mnogima su zimus uplaćeni avansi za letovanja u inostranstvu propali, države još nisu u potpunosti ukinule mere zaštite, a neki još strahuju od moguće zaraze.

Po vaučer, pa na odmor

„Od 13. maja zaključno sa 2. junom na šalterima JP Pošte širom zemlje prijavilo se 60.866 građana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji“, kažu za Nova.rs u Ministarstvu trgovine i turizma.

Među korisnicma vaučera najviše je penzionera i to 44,5 odsto, pa zaposlenih 40,4 odsto. Slede nezaposleni, koji će iskoristiti 6.707 vaučera i studenti koji su se prijavili za ukupno 1.655 vaučera.

„Najpopularniji su objekti za smeštaj u Prolom Banji, na Zlatiboru, u Banji Vrujci i Sokobanji“, ističu u Ministarstvu.

U sistemu vaučera, kada je reč o vlasnicima smeštaja, trenutno ima 1.772 ugostitelja. Ova lista, ažurira se jednom nedeljno“, navode u Ministarstvu trgovine i turizma.

 

Foto: Shutterstock

Kada je reč o godišnjem odmoru, vanredno stanje pomrsilo je račun građanima ne samo po pitanju destinacije, već i uopšte mogućnosti da negde putuju. Pri tome, ovde ne mislimo na pad plata, ni eventualni ostanak bez posla. Naime, pojedini zaposleni su sve svoje slobodne dane već – iskoristili.

„Mnogi građani iskoristili su svoje godišnje odmore tokom trajanja vanrednog stanja. Mali broj građana u ovom trenutku razmišlja o odmorima. Očekujemo da će sezona svakako biti produžena i na septembar mesec. Takođe, bez obzira na preporuku da se ne ide van zemlje, na svakome je da odluči da li će da letuje u zemlji ili inostranstvu“, kaže za Nova.rs Georgi Genov, direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES).

Kako ukazuje, generalni problem u Srbiji su nedovoljni kapaciteti.

„Dve trećine hotela u Srbiji nalazi se u urbanim sredinama, a svega jedna trećina u planinama i banjama. Od 18.000 soba, samo Beograd, Novi Sad i Niš i još neki gradovi odvlače 12.000 soba“, ističe Genov.

Hoteli će tek 2021. godine, kako navodi, početi da rade punim kapacitetom. Do tada će raditi samo na pokriću troškova.

Foto: Shutterstock

„Naša procena je da je gubitak zbog pandemije koronavirusa 230 miliona evra od hotelskih gostiju, uključujući i potrošnju na vanpansionske usluge“, ističe Genov.

Hotelski kapaciteti u Beogradu trenutno su popunjeni oko pet odsto.

„Od 110 hotela u glavnom gradu, trenutno je otvoreno oko pedesetak“, navodi Genov.

Kada je reč o celoj Srbiji, popunjenost kapaciteta je na dan 26. maj bila oko 3,8 odsto. Od 380 hotela koliko ih je u celoj zemlji, na taj dan radilo je 35 hotela u Beogradu i 44 u ostatku zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram