Dok su cene ogreva više nego ikada, a predsednik po ko zna koji put upozorava građane da ih čeka "strašna zima", vlasnik firme za proizvodnju peleta "Bio Energy Point" Zoran Drakulić upućuje otvoreno pismo Ani Brnabić. Odmah nakon njega, oglasio se Igor Braunović, v.d. direktora Srbijašume. Dok upiru prstom jedan u drugog, Drakulić upozorava da će se haos kroz koji prolaze proizvošači peleta preliti na džepove građana.

Kako je Drakulić naveo u svom pismu, Srbijašume dale su usmeni nalog da se njegovoj firmi, inače najvećem proizvođaču peleta u Srbiji, obustavi isporuka drveta, što će zasigurno dovesti do daljeg pogoršanja na već poremećenom tržištu peleta.

On je Brnabić obavestio i da će, ukoliko se situacija odmah ne reši, biti primoran da u svojoj firmi potpuno obustavi proizvodnju i podnese tužbu za neisporučeno drvo prošle i ove godine, kao i za svu štetu koja će proisteći iz nepoštovanja ugovora. Takođe, podneće i krivičnu prijavu zbog preprodaje drveta po duploj ceni preko posrednika.

Gostujući u današnjem izdanju emisije „Probudi se“ na TV Nova S, Drakulić je rekao da je bio primoran da pošalje otvoreno pismo, jer je do tada već nekoliko puta slao „slična pisma“, ukazujući na to da se ugovori ne poštuju, što je i dovelo do nastanka haosa na tržištu peleta. Prema njegovim rečima, troškovi proizvodnje su znatno poskupeli, zbog toga što prozvođači veliku količinu drveta nabavljaju na sekundarnom tržištu – od privatnika, koji imaju svoje šume.

„To drvo je danas više nego dva puta skuplje nego od onog koje mi dobijamo iz Srbijašuma. Gospodin (Igor) Braunović kaže da su oni nama isporučili 76 odsto drveta po dinamici po kojoj je trebalo da isporuči, što je laž. Oni su nama od 40.300 tona koje je trebalo da isporuče do juče, isporučili oko 17.800 tona, što je 44 odsto, ne 76“, rekao je Drakulić.

A ispaštaće građani.

„Mi smo prošle godine pelet trgovcima prodavali po prosečnoj ceni od 170 evra. Danas je ta cena na nivou od oko 240 evra. Vidite koji je to skok, a formalno imamo istu cenu drveta. Tu razliku plaćaju građani“, objasnio je Drakulić.

Prema njegovim rečima, na tržištu je haos, jer su se pojavili „lešinari“ između njih i Srbijašuma, koji prodaju drvo po nenormalnoj ceni.

Nakon Drakulića, otvoreno pismo premijerki uputio je Igor Braunović, v.d. direktora Srbijašuma. On je naveo da je do obustave isporuke sirovine kompaniji „Bio Enegy Point“ došlo nakon poruke koju je gospodin Mladen Stojadinović uputio direktoru Sektora za komercijalne poslove Jovanu Čorbiću da je prinuđen da zbog smanjene proizvodnje ispod 50 odsto obustavi proizvodnju peleta.

Drakulić kaže da je prava istina da su u ponedeljak sa proizvodnjom stali jer nisu imali pod čega da proizvode, a juče su, od drveta iz privatnih izvora, proizveli 25 odsto onoga što je bilo planirnao. Dodao je da Srbijašume prema ugovoru treba da im isporuče 11 kamiona dnevno, a da su do juče dostavljali dva ili tri kamiona.

Zoran Drakulić Emisija Utisak nedelje
Zoran Drakulić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako Braunović dalje navodi, Drakulićevom preduzeću je isporučeno se 76 odsto od dinamičkog plana, što „ako se uzmu u obzir vremenski uslovi i sve poteškoće sa kojima smo se susretali u prvoj polovini godine kao i ostali proizvođači i prerađivači koji su manje zadovoljeni, a snabdevaju tržište, a posebno ako se uzme u obzir da je Bio Enerdži Point do pre dve godine sa istim brojem zaposlenih a 40 odsto manjim ugovorom nego što ga ima danas bez negodovanja i istupa u javnost normalno funksionisalo“.

Braunović se pita: Da li se iza toga krije nešto drugo?

„Možda kao razlog možemo navesti ono što gospodin Drakulić prećutkuje – izgradnja elektrane na drvnu masu koja dnevno sagori 150 kubnih metara drveta, dok građani jedva nalaze cepanicu da nalože smederevac. To ne treba da bude naša briga. Naše je da se odgovorno odnosimo prema osnivaču – Vladi Srbije i vama kao predsedniku iste, kao i prema građanima Srbije imajući u vidu da gazdujemo državnom šumom“, navodi se u otvorenom pismu, a Braunović je dodao i da nije istina da neko preprodaje drvo iz Srbijašuma.

Drakulić je naveo da ima saznanja da je ove godine potpisano 50 odsto više ugovora nego što je plan za neka gazdinstva, i da su to te firme koje nemaju proizvodnju, te je pozvao tužilaštvo i finansijsku policiju da ga kontaktiraju, te će dobiti sve informacije sa internih sastanaka Srbijašuma.

Dodao je da su njihovi advokati krenuli u proces koji će „biti bolan za Srbijašume, a to će opet da plate građani“, a radi se o dve tužbe i krivičnoj prijavi.

BONUS VIDEO Dejan Gavrilović: Cena ogreva neopravdano raste

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare