Foto: Profimedia

Spisak namirnica koje poskupljuju svakoga dana je sve duži i duži. Najviše nas potresa cena hrane. Ipak, nije svejedno ni šta se dešava sa cenom građevinskog materijala. Iz gradova širom Srbije sa stovarišta stižu vesti o velikim poskupljenjima. Prodavci kažu da skoro svakoga dana promene po neku cenu - mic po mic i stignemo do toga da je armatura u Beogradu skuplja za 100 posto, a sve to utiče i na cenu stanogradnje.

Miljana Isailović, Sanja Petrov, Andrija Lazarević, Ljubica Sokić

Niš

Prodavci u Nišu kažu da se cene građevinskog materijala počele da rastu još pre dve godine, zbog otežanog snabdevanja usled epidemije korona virusa, a rat u Ukrajini i skok cena goriva dodatno su ih „pogurali“.

„Do prošle godine znao sam napamet sve cene u radnji, sad moram da gledam u cenovnik za koji god arikal me mušterije pitaju. Ne prođe dan da ne izmenimo cenu nekog proizvoda jer dobavljači dižu cene. Nisu to odjednom velika poskupljenja, bude korekcija cene od pet ili šest dinara, ali kad se kupuju velike količine materijala to se i te kako oseća. Ta mala poskupljenja zbirno za godinu dana daju veliko poskupljenje, tako da u odnosu na prošlu godinu cene pojedinih proizvoda više za 30 ili 40 odsto“, kazao je za Novu.rs vlasnik stovarišta građevinskog materijala.

Nišlije koje oivih dana kreću u građevinske radove, za džak cementa od 25 kilograma platiti 480 do 500 dinara, blok za gradnju je oko 80 dinara po komadu, a puna cigla 35 dinara. Smesa za malterisanje u džakovima od 35 kilograma prodaje se za oko 450 dinara, a isto toliko košta i lepak za lepnjenje stiropora.

Fasadni stiropor debljine dva centimetra košta 200 dinara po kvadratu, stiropor od pet centimetara je oko 430 dinara, a od deset centimetara je duplo skuplji. Crep se u zavisnosti od proizvođača, oblika i kvaliteta prodaje za 75 do 190 dinara po komadu, a za jedan kvadrat potrebno je 15 komada.

Kubik drvne građe koja se koristi za postavljanje krovova sada premašuje 54.000 dinara, što je u odnosu na cenu od pre izbijanja epdiemije skoro duplo više.

Beograd

U glavnom gradu cena građevisnkih proizvoda poksupela je za više od 50% u odnosu na prošlu godinu. Od 1. juna cement je skuplji za 10%, a isto toliko poskupela je kompletna opeka: cigle, crepovi, blokovi…

„Armatura je poskupela 100%, cement se dobro držao do sada, ali evo i on je poskupeo“, kaže za Nova.rs zaposlena na jednom od stovarišta u Beogradu. Poskupeli su i stiropor i stirodur, a zaposlena sa kojom smo razgovarali kaže da im građani stalno sugerišu zbog poskupljenja – međutim, oni prate situaciju na tržištu i prema tome postupaju.

Šabac – veće cene, isporuka se čeka

Cement je na stvoarištima u Šapcu danas skuplji za 10%, a u odnosu na 2021. godinu poskupeli su i opekarski proizvodi, dok je gvožđe jeftinije za 25%. Razlog ovakvog poskupljenja leži u činjenici da se ovi proizvodi teško nabavljaju iz fabrika gde se proizvode.

Osim poskupljenja, problem je isporuka, za koju se čeka 7-10 dana, potvrdio je naš sagovornik sa jednog od stovarišta.

Cene građevinskog materijala su se vinule „nebu pod oblake“, zbog čega je u Čačku, delimično stala i stanogradnja. Kako kau sagovornici portala Nova.rs, uglavnom se završavaju započeti stambeni objekti, a za nove se čeka stabilizacija tržišta.

Čačak

Kupovina pojedinog građevinskog materijala u Čačku se mora da se najavi, kako bi bio dostupan na vreme. To se, pre svega, odnosi na blokovsku i drvnu građu, kažu u čačanskim stovarištima. Nešto je povoljnija situacij sa cementom i armaturom, napominju naši sagovornici.

„Nestašica nema, ali su prioritet građevinski projekti koji imaju roko za završetak, pa su i kod dobavljača građevinskog materijala i na stovarištima takvi kupci na vrhu liste. Cene su, u odnosu na prethodni period, u zavisnosti od vrste građevinskog materijala više od 10 do 50 odsto“, objašnjavaju za Nova.rs na stovarištima u Čačku.

Trenutno tona cementa staje 16.500 dinara. Blokovi koštaju oko 65 do 70 dinara po komadu, kilogram gvozdene armature trenutno je180 RSD, a daska po kubnom metru iznosi oko 43 hiljade dinara.

Prema rečima Nebojše Nedeljkovića, vlasnika firme „Progon“ ukrajinska i energetska kriza su doprineli dramatičnom rastu cena.

„Cena uvozne robe uvećana je za 100 odsto, počev od cene od armature, striropora, plastike, aluminijuma, dok je cena domaćih proizvoda povećana od 30 do 50 odsto. Blok je bio 37 dinara, a sada ide do 70 RSD. Najniža cena crepa bila je u oktobru mesecu oko 50 dinara, a sada je 80 dinara. Cement je sa 660 poskupeo na 860 dinara. Gvožđe je u nabavci bilo od 700 do 720 evra po toni, potom 1.300 – 1.400 evra po toni, a sada je malo pala cena. OSB ploče su otišle i do 300 , rigips oko 200 odsto.To je trenutna situacija jer se radi o berzanskoj robi.Nama nije problem da je nagomilamo, ali se postavlja pitanje da li ima kupaca po aktuelnim cenama“, navodi Nedeljković.

Vranje

Kako nam je reklo nekoliko vlasnika građevinskih firmi u Vranju, koji su nam rekli da je materijal poskupeo od 30 čak do 100 odsto.

Cement i beomal su poskupeli oko 30 odsto, kao i pesak i beton, a najveća razlika u cenama je kada se radi o gvožđu i mreži, skuplji su skoro 100 odsto.

Tako je džak cementa sada oko 950 dinara, beomal je 480, gvožđe je 180 dinara po kilogramu, beton 80 evra po „kubiku“, dok je pesak oko 1.200 dinara po kubnom metru.

Kragujevac

Kragujevac – građevinski materijal

Na kragujevačkim stovarištima građevinskog materijala saznajemo da su poskupljenja počela još prošle godine, da cene skaču i od početka ove, kao i du su pojedini građevinski materijali, koji su godimama ‘‘držali istu cenu‘‘, sada poskupeli i za 100 odsto.

Kao primer drastičnog poskupljenja, vlasnik jednog velikog stovarišta za naš portal navodi ‘‘giter blok‘‘, koji je kako kaže, godinama bio 37 dinara po komadu, a sada na stovarištima košta od 70 do 75 dinara.

Na drugom stovarištu saznajemo i da je uprkos poskupljenju, u veleprodaji teško doći upravo do tog giter bloka, te strahuju od nestašice i novog poskupljenja.

Naši sagovornici kažu da je cena cementa kao jednog od osnovnih građevinskih materijala za sada nepromenjena, ali da je sa druge strane skoro sve ostalo skočilo.

Rezana građa poskupela za 60 do 70 odsto, crep za 50 odsto, cigla je godinama po komadu bila 15 dinara, a sada je otišla na 35, što je opet preko 100 procenata, pričaju nam vlasnici stovarišta.

Gvožđe poskupelo, pa pojeftinilo

Građevinsko gvožđe za armaturu, tokom zime poskupelo je sa 80 na 190 dinara po kilogramu, a pre dva meseca, cena mu je ‘‘opala‘‘, pa sada na stovarištima košta od 140 do 145 dinara. Ipak i pored pojeftinjenja, računica po kilogramu uvećana je za oko 50 odsto u odnosu na onu pre poskupljenja.

OSB table skočile sa 1.000 na 4.900 dinara

Vlasnik jednog stovarišta, podelio je sa nama iskustvo koje je imao kao potrošač, prilikom poručivanja građevinskog materijala u veleprodaji. Sve se, priča on, dešavalo u avgustu prošle godine, kada je iz njemu neobjašnjivh razloga došlo do naglog skoka cene, sa 1.000 na 4.900 po jednoj tabli.

‘‘Velepodaja mi je izdala predračun na oko pola miliona dinara koliko je iznosila moja porudžbina. Uplatio sam i avans da bi mi isporučili robu, a posle dva dana su mi rekli da to ne važi i da je sad nova cena. Svi smo mi na prvom mestu potrošači, iako imamo firme, ali ovde nema nikakve zaštite potrošača. Svako može da lupa cene kako kome padne na pamet, nema nikakvog ograničenja ni zaštite od takvih dobavljača. Vratili su novac, ali ja nemam kome da se žalim za izgubljenu dobit‘‘, ispričao je ovaj vlasnik.

On nam je potvrdio i da su posle astronomskog povećanja, cene OSB građevinskih tabli sada ‘‘stabilne‘‘ i da se na stovarištima kreću od 2.200 do 2.500. Ipak, ukazuje, da je i pored oscilacija, došlo do poskupljenja od 100 do 120 odsto, u odnosu na višegodišnju cenu koja je bila oko 900 dinara po komadu.

Bonus video: Sve veće interesovanje Rusa za nekretnine u Srbiji, hoće li stanovi poskupeti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare