Foto: Shutterstock

Ekonomsti često ističu da su nekretnine jedna od najsigurnijih investicija. Građani kojima je stan ostavljen u nasledstvo ili jednostavno imaju dovoljno visoke prihode da sebi priušte još jednu nekretninu, okreću se izdavanju stanova, a da ovo može da bude unosan "posao", pokazuju i cene mesečnih renti koje prethodnih meseci ne prestaju da rastu. Ipak, da bi vam se kupovina stana u potpunosti isplatila kroz rentiranje potreban je duži vemenski period - od 10 do 40 godina.

Koliko brzo će vlasnik povratiti investiciju i novac uložen u kupovinu stana zavisi od površine, lokacije i stanja u kojem se stan nalazi, kao i od toga da li je stan kupljen na kredit ili gotovinom.

Prečešljali smo oglase za nekretnine na internetu, kako bismo izračunali koliko dugo vlasnik stana treba da izdaje svoju nekretninu, kako bi mu se uloženi novac vratio.

Garsonjera kod Vukovog spomenika – više od 12 godina izdavanja

Garsonjera od 32 kvadrata, u blizini Vukovog spomenika, oglašena je po ceni od 45.900 evra.
U ovom delu grada, garsonjera u izdavanju može da se pronađe za 300 evra.
To bi značilo da će vlasnik na godišnjem nivou na osnovu rente da naplati 3.600 evra, odnosno da će mu se investicija vratiti za 12 godina i devet meseci.
Međutim, treba imati u vidu i to da većina vlasnika svoje nekretnine kupuje na kredit.

Za primer kredita od 46.000 evra, sa rokom otplate 20 godina i prosečnom kamatnom stopom koju nude banke od pet odsto, mesečna rata biće 243 evra, manja od rente, što znači da će vlasnik stana svakog meseca, pored otplate kredita, moći i da zaradi.

A na Savskom vencu – skoro 19 godina izdavanja

Ukoliko neko odluči da kupi, a potom iznajmljuje garsonjeru na, primera radi Savskom vencu, za ovu nekretninu od 24 kvadrata platiće, na osnovu oglasa, 90.000 evra. Takođe, na oglasima su stanovi približne veličine u ovom delu grada oglašeni za 400 evra mesečno.

Dakle, vlasnik ovakvog stana na godišnjem nivou „dobiće“ od rente 4.800 evra na godišnjem nivou.

To znači da će se vlasniku investicija vratiti za 18 godina i devet meseci, kada će, zahvaljujući renti, biti „na nuli“.

Jednosoban stan – preko 13 godina

Sledeći oglas koji smo uzeli kao primer je ponuda za kupovinu jednosobnog stana od 42 kvadrata na Vračaru.

Foto: Shutterstock

U centru Beograda ovakav stan košta 140.000 evra.

Vlasnik ovakvu nekretninu na istoj lokaciji može da izdaje za 850 evra mesečno. Dakle, na godišnjem nivou, to je 10.200 evra.

Za 13 godina i devet meseci, vlasnik će povratiti uložen novac.

60 kvadrata se isplati nakon 37 godina

Stan površine 59 kvadrata u novobeogradskom Bloku 30, na oglasima može da se kupi za 200.000 evra.

Za izdavanje stana na istoj lokaciji, zapravo u istoj ulici, približne veličine, vlasnici na oglasima traže oko 450 evra.

U ovom slučaju, vlasnik stana će na godišnjem nivou rentu da naplati 5.400 evra. To znači da će investicija da mu se vrati posle 445 meseci, odnosno čak 37 godina.

Za stan u Zemunu – 40 godina

Što se tiče Zemuna, na jednom od oglasa ponuđen je stan od 79 kvadrata, po ceni od 190.000 evra.

U istom delu grada, stan iste površine izdaje se za 400 evra mesečno.

Foto: Shutterstock

Na godišnjem nivou, stanodavac od rente može da „dobije“ 4.800 evra, što znači da će mu se investicija vratiti za tačno 475 meseca, odnosno 39 i po godina.

Luksuzan stan u centru isplatiće se nakon 10 godina

Luksuzan stan u novogradnji u centru Beograda, na Crvenom krstu, budućeg vlasnika koštaće oko 185.000 evra.

A ukoliko želi da izda ovu nekretninu, vlasnik može to da uradi za 1.500 evra mesečno, pokazuju oglasi.

Dakle, na godišnjem nivou, to je 18.000 evra. Prema toj računici, investicija će vlasniku da se isplati nakon 10 godina I četiri meseca aktivnog izdavanja po ovoj ceni.

Beograd na vodi – šampion u visokim cenama

Opšte je poznato da su stanovi u Beogradu na vodi vodeći po cenama. Na internet oglasima smo pronašli stan u ovom delu grada, za koji je potrebno izdvojiti 370.000 evra za 87 kvadrata. Kada je izdavanje u pitanju, mesečna renta za stan približne kvadrature je 2.500 evra. Prema toj računici, vlasnik stana će za godinu dana da povrati 30.000 evra svoje investicije. Dakle, celokupna investicija vlasniku nekretnine će da se vrati nakon tačno 12 godina i četiri meseca.

Foto: Shutterstock

Ukoliko korisnik podigne kredit za stan od 187.000 evra, na 20 godina, to znači da će njegova rata na mesečnom nivou iznositi oko 800 evra.

Kako su u ovom delu grada mesečne rente visoke i idu, kao u ovom primeru, do 2.500 evra, to znači da će vlasnik, osim otplate kredita, moći da zaradi preko 1.500 evra mesečno.

Stoga, vidi se da skupi stanovi donose šansu da se ta nekretnina na mesečnom nivou dobro i naplati. Međutim, treba uzeti u obzir da je tržište nekretnina nepredvidivo, pogotovo sada, kada se vrednost euribora povećava, te se povećavaju i rate za otplatu zaduživanja.

BONUS VIDEO Cene nekretnina skočile za 11.7 odsto u Srbiji: Prosečna plata 600 evra a prosečna cena novogradnje 1700 evra po kvadratu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare