Žetva pšenice u Vojvodini je uveliko u toku, dok u ostalim delovima zemlje tek treba da počne. Poljoprivrednici strepe kakve će biti otkupne cene. Otkupljivači nude od 19 do 21 dinar za novi rod pšenice, iako je proizvodnja koštala više od trideset dinara. U odnosu na prošlu godinu, otkupna cena je gotova duplo manja.

Na pitanje kako je moguće da kilogram pšenice košta manje od kutije žvaka ili kugle sladoleda, agroekonomista Milan Prostran kaže da su proizvodi iz poljoprivrede uvek poređeni sa nekim drugim proizvodima.

„Nisu to adekvatna poređenja. Pšenica je sada pristigla. to je jedna važna kultura. Evo ja se 51 godinu bavim žetvom pšenice. Uvek je ona izazivala pažnju. Država je i kad je utvrđivala garant, uvek gledala da prođe što jeftinije. Država je poslednju garantovanu cenu pšenice imala 2001. godine. Polse toga je sve to ukinuto, ali s država pomalo mešala“, kaže Prostran.

Dodaje i da nikada, kao prošle godine, nije bilo da cena na berzi pšenice bude više od 416 dolara.

Kaže i da je podržavao pravljenje robnih rezervi.

„Nije jednostavno bilo vreme. Proizvođači su zbog visoke cene ušli u setvu sa velikim troškovima“, kaže Prostran.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže i da je država sada na potezu i da ona mora da nađe rešenja.

Koja bi adekvatna cena pšenice? 

Dejan Ivanišević, ratar i porfesor geodezije u jutarnjem programu Nove, naveo je da bi realna otkupna cena „u najgorem slučaju“ trebalo da bude kao prošlogodišnja – nekih 36 dinara.

Ova godina je lošija, a samim tim i cena.

„Mineralna đubriva su strašno skočila. naravno uvozimo ih pored toliko naših azotara koje smo imali. mi uvozimo veštačko đubrivo. Naša semena su u jako lošem stanju. Na sve to plaćamo i carinske marže i uvozničke takse, umesto da imamo domaći repro materijal, koji bi kudikamo  jeftiniji“, kaže Ivanišević.

„Izvini, ali 19,5 dinara konačna cena“

Sagovornik „Probudi se“ navodi i da je juče bio na sastanku sa otkupljivačima koje ceni i da su mu rekli  :“Dejo, izvini, ali 19,5 dinara je konačna cena i to ćemo vam jedva platiti“.

„Da bih ovoj državi i građanima obezbedio pšenicu i hleb, moram dodati po 150-200 evra iz nekog drugog fonda i kredita“, navodi Ivanišević.

Opširnije u videu na početku teksta. 

***

BONUS VIDEO: Aleksandar Opsenica: U Hrvatskoj se stanovi kupuju na kredit u Srbiji za keš

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar