Milan Krkobabić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je danas da rejonizacija Srbije radi uzgoja voća i vinograda u adekvatnom podneblju predstavlja razvojnu šansu poljoprivrede, saopštio je njegov Kabinet.

„Uzgajanje voća i vinograda u adekvatnim rejonima po osnovu mape predstavlja razvojnu šansu Srbije uz nezaobilazno udruživanje, transfer znanja i novih tehnologija, kao i uz ozbiljna državna ulaganja“, rekao je Krkobabić na otvaranju XVI međunarodnog kongresa voćara i vinogradara u Vrdniku.

Dodao je da „mali i usitnjen posed, prilagođen tamo gde je moguće uzgajati voće i grožđe može i mora da bude daleko produktivniji“.

Od samo, kako je rekao, pola ;hektara određene sorte maline, jedna četvoročlana porodica može solidno da živi.

Taj kongres, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije, predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji, organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake tih oblasti.

Profesor Zoran Keserović je predstavio stanje u voćarstvu i tendecije razvoja uz konkretne predloge za ulaganja.

„Četvoročlana porodica, koja u plasteničkim uslovima na pola hektara gaji dvorodnu sortu maline ‘Ersandira’ ili na jednom hektaru borovnicu sorte ‘Juk’, može pristojno da živi“, rekao je Keserović.

Voćari u Srbiji pokazali su, kako je navedeno, shvataju potrebu udruživanja po Programu finansijske pomoći zadrugama i podsticanja udruživanja koji se ;od 2017. godine sprovodi, po ideji Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU, Kabinetom ministra za regionalni razvoj, a sada Ministarstvom za brigu o selu, dao je u oblasti voćarstva, možda najbolje rezultate.

Od ukupno 207 finansijski podržanih zadruga od 2017. do 2021. godine, 69 je voćarskih, što čini trećinu ukupnog broja. Od četiri složene zadruge koje su dobile sredstva dve su voćarske i jedna je voćarsko-povrtarska.

Program finansijskih podsticaja za zadruge Ministarstvo za brigu o selu nastaviće i tokom ove godine.

Na svečanom otvaranju govorili su i dekan poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, profesor Nedeljko Tica, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i pomoćnik
pokrajinksog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš i profesor Dragoslav Ivanišević.

BONUS VIDEO Jovica Ristić iz sela Rataje o uništenom voćnjaku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar