Foto: Printscreen N1

Uprkos krizi izazvanoj virusom korona, koja je pogodila sve svetske ekonomije, agencija "Fitch Ratings" potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se ističe u saopštenju, po oceni agencije, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za post krizno reagovanje.

„Fitch agencija posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend  nastavljen i u 2020. godini. Rejting Republike Srbije je otporniji na šok izazvan korona virusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenom učešću nerezidenata u javnom dugu.
Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od  1,9 odsto“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od dve milijarde evra, na 13,5 milijardi evra, koliko su iznosile na kraju februara 2020. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter