Evropska investiciona banka (EIB) i Erste banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio brzi oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane virusom korona, saopšteno je.

Kako se navodi, to je prva aktivnost u Srbiji u sklopu finansijskog programa EIB vrednog 500 miliona evra, namenjenog brzom odgovoru na pandemiju i oporavku privatnog sektora na zapadnom Balkanu, a koji je najavljen na Samitu EU o zapadnom Balkanu u Zagrebu u aprilu 2020. godine.

Kreditna linija će omogućiti Erste banci da obezbedi kredite preduzećima koja su pretrpela teške posledice pandemije i na taj način im pomoći da sačuvaju radna mesta, održe likvidnost i osiguraju kontinuitet poslovanja.

Krediti će biti dostupni preduzećima koja posluju u različitim sektorima veoma pogođenim pandemijom, kao što su trgovina na veliko i malo, hotelijerstvo, transport, hrana i piće i uslužne delatnosti.

Od 2009. pa do danas EIB je u srpsku ekonomiju uložila više od 1,8 milijardi evra, što je pomoglo da se sačuva više od 320.000 radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar