Foto: Profimedia.rs

Sektor kreativnih industrija u Srbiji ima udeo od čak pet odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), što je gotovo na nivou turizma (šest odsto), poljoprivrede (šest odsto) i građevinarstva (četiri odsto), pokazuje izveštaj Ekonomskog fakulteta u Beogradu o efektima kreativnih industrija na domaću ekonomiju.

„Analiza pokazuje da je najveći broj preduzeća u ovom periodu osnovan u delatnosti računarskog programiranja, razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelnog sadržaja“, navodi se u izveštaju „Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije“.

Sektor kreativnih industrija privukao je 400 miliona evra investicija, zapošljava ukupno 120.000 radnika i beleži rast izvoza od 46,7 odsto u protekle dve godine.

„Takve rezultate želimo i u svim drugim granama privrede – od povećanja broja zaposlenih i to pre svega visoko obrazovanih ljudi, povećanja zarada, do stvaranja zdravog poslovnog okruženja i umrežavanja“, rekla je predsednica vlade Ana Brnabić komentarišući izveštaj.

Ona je dodala da to ne utiče samo na razvoj privrede već i na stopiranje negativnog trenda „odliva mozgova“, ali istovremeno deluje i kao program za privlačenje stranih talenata..

„Razvoj kreativnih industrija, uz energetsku transformaciju i zelene industrije, neophodan je korak u transformaciji društva i ubrzavanju privrede, jer ko nije uspeo da uhvati zalet u trećoj industrijskoj revoluciji, ima priliku to da ispravi u četvrtoj“, rekla je Brnabić.