Foto: P.Petrović/Nova.rs

U 2022. godini iz gradskog budžeta biće izdvojena do sada rekordna subvencija za rad lokalne Radio- televizije Kragujevac (RTK), u iznosu od 60 miliona dinara. Poređenja radi, pre četiri godine ta izdvajanja bila su za 20 miliona manja, saopštilo je udruženja za građanski aktivizam Res Publica, koje se zalaže za dostupnost prava na informisanje svih građana.

Res Publica je uvidom u Plan poslovanja RTK za narednu godinu, došla do podataka da će izkragujevačkog gradskog budžeta biti izdvojeno čak 60 miliona dinara, od kojih je 10 namenjeno za
povećanje zarada zaposlenih u toj medijskoj kući.

Građanski aktivisti iz ove organizacije ukazali su na neravnopravnu raspodelu sredstava za javno informisanje i privilegovan odnos SNS vlasti prema jedinoj lokalnoj televiziji, jer je isti iznos od 10 miliona, koliko će otići na povećanje zarada uposlenicima u RTK, predviđen i za sufinansiranje medijskih konkursa za proizvoodnju sadržaja od javnog interesa, na koji će moći da konkurišu svi ostali mediji u Kragujevcu, ali i šire.

Res Publica je saopštlia da je RTK zbog ‘’pada sopstvenih prihoda u ovoj godini’’, zatražila dodatnu ’’finansijsku injekciju’’ i uvećanje subvencija iz gradskog budžeta. Podsećaju i da RTK već godinama dobija novac za redovno poslovanje iz zajedničke kase svih građana, što je u suprotnosti sa važećim medijskim zakonima.

Ukazuju da je RTK u Godišnjem planu poslovanja licemerno navela ‘’da će nastaviti sa raconalnim poslovanjem’’, te da će dugoročno ‘’značajno smanjiti zavisnost od subvencija osnivača’’. Međutim, navode da pregled subvencija po godinama, pokazuje potpuno suprotnu tendenciju.

‘’Iz godine u godinu, evidentan je kontinuirani rast izdvajanja iz gradskog budžeta za finansiranje lokalne televizije, koja je jedina ostala ispod radara i izbegla sudbinu privatizacije koja je bila obavezna za sve lokalne emitere u vlasništvu države. Izigravanjem zakona i uz podršku kragujevačke SNS vlasti, subvencija za RTK je pre četiri godine iznosila oko 40 miliona dinara, ove godine je to 53 miliona, a za 2022. planirano je rekordnih 60 miliona dinara’’ saopštili su iz Res Publice.

Izvor: Res Publica

Podsećaju da to nisu jedine nelogičnosti u finansiranju RTK, kao i da je istekao krajnji rok za privatizaciju Televizije Kragujevac, koja već pet godina iz budžeta dobija sredstva za redovno poslovanje i namirivanje zaostalih dugovanja.

’’U Programu poslovanja RTK se navodi da je ‘’osnovna obaveza poslovodstva da pripremi RTK za novu privatizaciju’’, ali nadležni u toj kući proces privatizacije ocenjuju kao ‘’rizik umerene verovatnoće’’ bez obzira na to što je Akcionim planom za sprovođenje medijske strategije (koji je pre godinu dana usvojila Vlada Republike Srbije) privatizacija planirana za poslednji kvartal ove godine. Kao tragikomičan i licemeran, mogao bi se oeniti jedan od ciljeva za 2022. kojim RTK, kao medij sa krajnje privilegovanim

položajem na medijskoj sceni Srbije, očekuje ‘’ravnopravno učešće u tržišnoj utakmici sa ostalim emiterima’’, smatraju u Udruženju Res Publica.

Dodaju i da su tokom Javne rasprave o Nacrtu budžeta, zbog težnje da se uspostavi ravnopravniji položaj lokalnih medija, zatražili uvećanje budžeta za medijske konkurse, ali napominju da njihov predlog nije usvojen.
Kao ilustraciju dispariteta i nejednakosti medija u Kragujevcu, navode da je u 2020. RTK iz budžeta dobila 53 miliona dinara, dok je 14 različitih medija, produkcija i udruženja ‘’podelilo’’ 9,2 miliona dinara za medijske projekte od javnog interesa.

Televizija privatizovana, pa raskinuta privatizacija

Lokalnu Televiziju Kragujevac 2015. zajedno u paketu sa još nekoliko gradskih radio i televizijskih stanica iz cele Srbije, kupio je kontroverzni biznismen Radojica Milosavljević iz Kruševca. Međutim, ova privatizacija nije dugo potrajala, jer je Televizija brzo zapala u dugove, a zaposleni mesecima nisu primali platu.
Početkom 2017. privatizacija je raskinuta, a grad Kragujevac je preuzeo obavezu da isplati zaostala dugovanja, socijalni program za zaposlene, kao i da ‘’oporavi i pripremi Televiziju za novu

privatizaciju’’.

U statusu tih ‘’priprema’’ Televizija se nalazi punih pet godina, a za to vreme redovno dobija sredstva iz gradskog budžeta.
Rukovodstvo televizije u potpunosti je naklonjeno Srpskoj naprednoj stranci, te u centralnim informativnim emisijama, prednost nad lokalnim temama imaju visoki državni funkcioneri.

Foto: Printscreen RTK

Gledaoci su nedavno burno odreagovali, kada se na dan protesta širom srbije 4. decembra, RTK ’’uključila’’ u program TV Pink i reemitovala predsednikov sastanak sa meštanima Gornjih Nedeljica, kao i specijalnu emisiju iz studija sa Pinkovim analitičarima, dok je protest u Kragujevcu, kojem je prisustvovalo oko 2.000 građana, ostao u drugom planu.

BONUS VIDEO:  RTS i pokušaj dijaloga vlasti i opozicije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar