Aleksandar Vučić
Foto: Jovo Mamula/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Crna Gora ranije imala za 160 evra veću prosečnu platu nego u Srbiji, ali da je obećao da ćemo ih stići i da smo ih i stigli. "Tako isto kažem da ćemo imati i platu od 900 evra do kraja 2025. godine", istakao je Vučić u emisiji Fokus na B92.

Dodaje da će plata biti u to vreme možda 880 evra ili 920 evra, ali će svakako biti oko 900 evra i da to kaže zato što je to preračunao sto puta pre nego što je to izneo u javnost.

Vučić, takođe, ističe da mu nisu verovali ni kada je rekao da će prosečna plata u Srbiji dostići 500 evra i da su zato morali da mu se izvinjavaju zvog toga.

Upitan na osnovu čega zasniva optimizam da ćemo jedini u Evropi možda biti u plusu po privrednom rastu ove godine, Vučić je rekao:

„Na osnovu uvećanih javnih investicija, to jest investicija države Srbije. Imaćemo svakako problem ove godine, ali bićemo najbolji, u to nema sumnje, po pitanju direktnih stranih investicija, mada značajno manje nego prošle godine“.

Vučić kaže da ćemo imati problema sa izvozom zbog ova četiri meseca i da Nemci imaju problem sa automobilskom industrijom pošto naše kompanije dobrim delom za nju prave delove.

Nemiri su i sve se ljulja u Folksvagenu, napomenuo je Vučić i dodao da je važno da se oporavi nemačka autoindustrija.

Predsednik kaže da ne možemo da računamo na veće investicije i izvoz nego prošle godine, ali da možemo na veću potrošnju i da je zato država dala po 100 evra građanima i uvećala plate i penzije, kao i da očekuje značajno uvećanje drzavnih investicija u puteve i pruge.

„Takođe, želimo da pomognemo privatnom sektoru kroz garantne šeme sa komercijalnim bankama. Fond za razvoj je već doneo odluke za 45 miliona koje treba da da za uvećanje likvidnosti i solventnosti naših preduzeća. Imaćemo još akcije sa sa korporativnim obaveznicima da bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i druge privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu“.

Vučić je dodao da su ti mehanizmi već napravljeni i da je prve odluke NBS donela prethodnih dana.

Upitan da li će biti rebalansa budžeta, Vučić je rekao da bi to mogao samo da bude pozitivan rebalans.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram