Foto: Shutterstock

Američka centralna banka povećala je kamatne stope, osmi put za godinu dana, za novih 0,25 odsto. Povećanje se i očekivalo, ali sada imamo i dobru vest - reč je o najmanjem rastu kamata za poslednjih 11 meseci.

Prethodno je FED povećavao kamate i po 0,75 procenata i to četiri puta zaredom. Sada je povećanje manje i glavno pitanje je da li se to inflacija „hladi“.

Danas će odluku o novoj referentnoj kamati doneti i Evropska centralna banka, a potom i Banka Engleske, te Narodna banka Srbije.

Zvaničnici FED su upozorili kako ne misle da su završili sa podizanjem stopa.

Povećavajući troškove pozajmljivanja, FED pokušava da „ohladi“ ekonomiju i ublaži pritiske koji guraju cene naviše. Ali, zvaničnici rizikuju da izazovu bolnu recesiju, u kojoj se ekonomija usporava tako naglo da dovede do masovnih otpuštanja radnih mesta.

Hasan Hanić, profesor emeritus na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže za „Blic Biznis“ da je sasvim očekivano da će posle FED-a i Evropska centralna banka (ECB) ići sa novim većim kamatama.

„Očekuje se da FED neznatno poveća kamatne stope za 0,25 procentnih poena a odmah zatim i Evropska centralna banka 0,25 do 0,5. To će biti mera monetarne politike koja bi trebalo da osigura da se inflacija zaustavi i da počne da opada i da budemo sigurni da smo na silaznoj putanji“, kaže profesor Hanić.

PROČITAJTE JOŠ

To će se nesumnjivo preliti i na naše kredite, a rate na stambene zajmove prema mnogim računicama mogle bi u toku godine skočiti dodatno za 25 do 40 evra.

Smatra da bi do polovine ove godine mogle da uslede do dve odluke o blagom povećanju, kako se ne bi previše recesiono uticalo na pad ekonomske aktivnosti.

„Očekujemo smirivanje inflacije, imajući u vidu činjenicu da opadaju cene energenata i hrane i da opada tražnja koja vrši pritisak na cene, a inflacija je opšti porast cena proizvoda. Sada se očekuje slabljenje i jednog i drugog pritiska, tako da nema potrebe da monetarna politika bude toliko rigorozna, i moraće malo da popusti zbog oživljavanja ekonomske aktivnosti“, kaže profesor.

BONUS VIDEO Vladimir Vasić o povećanju iznosa rate kredita u Srbiji nakon najave Evropske centralne banke