Foto:promo

Kompanija Serbia Zijin Copper saopštila je danas da će novčanom kaznom u visini od 10.000 evra kazniti izvođača radova firmu "Hongda Lianshao", jer je kompanija reagujući na primedbe stanovnika naselja u čijoj okolini se grade vertikalna okna za rudnik "Jama", istragom na licu mesta utvrdila da je izvođač radova „Hongda Lianshao“, miniranje i izbacivanje otkopanog materijala obavljala u neplanirano, odnosno nenajavljeno vreme.

Iz Serbia Zijin Copper naglašavaju da je to uticalo na kvalitet života ljudi u tom delu Bora, i naglašavaju da su stanovnici okolnih naselja dobrodošli da nadgledaju i prijave izvođače radova.

„Kazna će, prema postojećem pravilniku kompanije, biti novčana i iznosiće 10.000 evra. Sa ciljem da tokom izgradnje vertikalnih okana za rudnik ‘Jama’ smanji uticaj buke na lokalno stanovništvo Serbia Zijin Copper preduzela je niz mera: kanal za izvoz otkopanog materijala obložen je duplim slojem gume, koja amortizuje buku, a predviđeno je i njegovo oblaganje i zaptivanje pamučnim oblogama, što će umnogome prigušiti buku. Takođe, odlučeno je da se prilikom narednog miniranja, 12. avgusta, testiraju buka i potresi a vreme miniranja prilagodi situaciji koja će se i dalje pratiti.Ukoliko ubuduće ponovo dođe do prekršaja prilikom izvođenja radova počinioci će biti strogo kažnjeni“, navodi se iz kompanije.

Kompanija Serbia Zijin Copper saopštava i da je obavila razgovore sa firmama „Jinchengxin“ i „Hongda Lianshao“ i ponovo strogo definisala vreme miniranja od osam do 17 sati, uz napomenu da se u svakom oknu miniranje obavlja samo jednom dnevno.

„Zvučni signal će se oglasiti tri puta pre svakog miniranja i jednom po završetku ovog posla. Izvor buke biće strogo kontrolisan, pa se u periodu od 22h do sedam sati narednog dana otkopani materijal neće izbacivati i taj posao biće dozvoljen samo tokom preostalog dela dana“, ističu u kompaniji Serbia Zijin Copper.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar