Foto: jvphoto / Alamy / Profimedia

Kada sa bankomata "tuđe" banke podignemo novac znamo da ćemo u to ime platiti bar 150 dinara provizije. Međutim, koliko zaista novca ostavimo bankama postajemo svesni tek kada od banke gde imamo tekući račun dobijemo godišnji izveštaj o svim naplaćenim provizijama tokom godinu dana. Uobičajeno, za godinu dana na bankarske naknade samo na održavanje računa dajemo po nekoliko hiljada dinara, naročito u slučaju ako koristimo mobilno i elektronsko bankarstvo. Ali, dešava se i da ovaj iznos premaši 10.000 dinara godišnje, poput slučaja čitateljke portala N1 koja se tek u martu saznala da je tokom 2020. bankama ostavila nešto više od - stotinu evra.

Tačno 12.726,35 dinara raznih provizija naplatila je banka Beograđanki B.N.  na ime raznih naknada.

Foto:N1

Troškovi održavanja tekućeg računa, od 150 dinara mesečno, nisu tako veliki da bi dosegli toliki iznos. Ali, ova suma se posetepeno uvećava sa svakom novom uslugom koju koristi bankarski klijent. Tu spada usluga mobilnog bankarstva, SMS obaveštavanje o promeni na računu, SMS obaveštenje o korišćenju kartica…

Ubedljivo najveći iznos – 5.100 dinara za godinu dana – ova čitateljka je izdvojila za provizije naplaćene zbog podizanja novca na tuđem bankomatu.

„Ni u blizini posla, ni u kraju gde živim, nema bankomata moje banke. Tako da platu, dva puta mesečno, podižem na bankomatima tuđe banke. Gledam da to bude ona koja naplaćuje najmanju proviziju, ali nisam bila svesna da je godišnji trošak toliki“, navodi ona.

Još jedan trošak ima značajan udeo u ovom godišnjem izveštaju. To je stavka „isplata gotovog novca korišćenjem debitne kartice na šalteru“.

Foto:N1

 

U konkretnom slučaju, reč je bilo o plaćanju računa u jednoj od menjačnica – tačnije u takozvanoj platnoj instituciji gde je moguće namiriti dug za sve komunalne račune.

Za samo četiri transakcije naplaćeno je provizija u iznosu od 2.257,35 dinara, u proseku – 564 dinara za jednu transakciju.

Šalteri ovih platnih insitutucija su, praktično – kao šalteri banaka.

Postoji provizija kada se računi plaćaju u kešu, ali, kada se plaćaju karticom provizija je ista kao kada se podiže gotovina sa svog tekućeg računa, ali ne na šalteru svoje banke. I najčešće se kreće do tri procenta od iznosa transakcije. To je ujedno, kada je reč o karticama, među najvišim naknadama.

Spisak svih provizija

Koliko koja banka naplaćuje na ime raznih naknkada i provizija mora da bude navedeno u tarifarniku dostupnom na sajtu svake banke.

Takođe, Narodna banka Srbije obavezuje banke na objavu najčešćih provizija, koje se mogu pronaći u uporednom pregledu na sajtu NBS.

Nasumičnim pregledom provizija kod desetak banaka dolazimo do podataka da se, trenutno, troškovi održavanja tekućeg računa uglavnom kreću od oko minimalnih 145 dinara pa do 595 dinara mesečno, već u zavisnosti od uključenih usluga.

Trošak podizanja novca sa tuđih bankomata ide čak do 400 dinara, koliko jedna banka minimalno zaračunava, čak i u situaciji kada korisnik podiže svega hiljadu dinara.

Provizije za podizanje novca sa šaltera drugih banaka najveće su ako se to radi kreditnim karticama – kreću se oko tri odsto od transakcije, a minimalne provizije u pojedinim bankama su čak 360 dinara.

Nije svejedno ni kojom karticom se podiže novac sa tuđih bankomata, pa su tako različite tarife za nacionalnu i međunarodno priznate kartice.

Banke naplaćuju i izdavanje potvrda, a njihova cena, ako je reč o „nestandardnim potvrdama“ ume da dostigne i 1.500 dinara…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar