Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je se do danas u ovom krugu još 25.000 mladih prijavilo za novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra, te da su javne finansije u potpunosti stabilne. Inače, prethodno se u prvom krugu prijavilo 1.059.425 mladih.

Siniša Mali je naveo da će u prva tri dana juna ponovo biti isplaćeno 100 evra mladima od 16 do 29 godina.

„Ukupno se prijavilo oko 25.000 mladih u okviru novog ciklusa, a podsetiću da je u prvom krugu isplaćen novac za 1.059.425 njih. Oni koji su se prijavili, ne moraju to ponovo da čine, novac će im biti uplaćen automatski. I ovo je znak da smo ponovo pogodili tačno u metu“, rekao je Mali gostujući na televiziji Hepi.

„Naše javne finansije su stabilne i u potpunosti pod kontrolom. Tako je sada udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 posto,
uprkos ogromnoj pomoći koju smo dali“, dodao je srpski ministar finansija, a saopštilo Ministarstvo.

Siniša Mali se osvrnuo i na novi sistem fiskalizacije koji je u primeni od 1. maja ove godine.

„Veoma sam zadovoljan rezultatima. Novi sistem omogućava Poreskoj upravi da komunicira u stvarnom vremenu i to je veliki alat u borbi protiv sive ekonomije. Ako želimo uređenu Srbiju, onda za to treba da se borimo. U svakoj zemlji se porez plaća i to je naš posao koji moramo da sprovedemo do kraja. Građani prepoznaju QR kodove, koje mogu da očitaju mobilnim telefonom. To vidi i Poreska uprava, a ako postoji problem idu na teren. U poslednjih desetak dana je bilo 760 terenskih kontrola, a 143 objekta su zatvorena. Terenska kontrola usmerena je i na ugostiteljske objekte, frizerske salone, sve koji su obuhvaćeni i po starom i po novom sistemu“, izjavio je on.

Ministar finansija je podsetio da je od 1. maja krenula i upotreba e-faktura za 10.500 korisnika javnih sredstava.

„Cela država sada radi bez papirnih faktura. Ako kao privatnik želite da radite sa državom, morate da šaljete elektronske fakture, jer druge ne prihvatamo. Do  kraja

godine i svi privatni subjekti dužni su da uvedu e-fakture. Ne samo da je sistem transparentniji, već će se brže vraćati PDV, a imamo bolju kontrolu kako bi se sprečile prevare. Borimo se zajedno protiv sive ekonomije, vodimo računa o situaciji u svetu, kako bismo umanjili negativne posledice, a istovremeno ne zaustavljamo velike reforme. U prvom kvartalu imali smo 600 miliona evra stranih direktnih investicija u Srbiji. I dalje dolaze investitori, otvaraju se fabrike, nova radna mesta, što je neverovatno. Ali, zato je važno da budemo konkurentni, da gradimo atraktivniji privredni ambijent, da dok traje kriza uradimo što više, izgradimo što više puteva i da završimo započete reforme“, rekao je on.

BONUS VIDEO – Mladi i 100 evra: Mito ili briga države

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar