Zeljko Lazovic
Željko Lazović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zbog nedovoljne proizvodnje struje, pre svega jer je kapacitet TENT-a smanjen nakon niza havarija, Elektroprivreda Srbije trpi ogromne dnevne gubitke, otkrivaju radnici tog preduzeća. A iako je pre tri nedelje podneo ostavku, v.d. direktora Milorad Grčić i dalje stoji na sajtu kompanije kao njen prvi čovek. Ko će ga zameniti još nije poznato.

Posle kolapsa energetskog sistema krajem prošle godine i niza havarija u Termoelektrani „Nikola Tesla“, „Elektroprivreda Srbije“ još uvek se oporavlja, piše N1.

„Oko 1.850 megavata se proizvodi svakog trenutka, što je nekih 60-70% od instalisane snage, jer TENT ima 3.340 megavata“, navodi Dragoslav Ljubičić, radnik TENT-a.

Blatnjavi ugalj koji je korišćen za loženje, požar u TENT-u i na kopu Tamnava u „Kolubari“ od pre nekoliko nedelja, doveli su do „spaljivanja“ miliona dinara zbog uvoza oko 10.000 megavat sati električne energije dnevno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Eksperti kažu da treba da računamo da, s obzirom na cene na berzama koje postoje u ovom trenutku, mi na dnevnom nivou izdvajamo oko 250.000 evra. Mogli bismo to preračunati da za četiri dana potrošimo oko milion evra zbog toga što ne proizvodimo dovoljno struje u našoj zemlji“, navodi Gojko Vlaović, novinar lista Danas.

Vlaović objašnjava da to u prevodu znači da kada proda struju potrošačima, EPS gubi 190.000 evra po danu.

Onaj koji je za sve preuzeo odgovornost i za to podneo ostavku Vladi i predsedniku Srbije, prema podacima sa sajta EPS-a i dalje je na njegovom čelu. Radnik TENT-a Dragoslav Ljubičić pita zašto još nije stigla Grčićeva zamena, iako je to obećano.

„Odgovor zna, verovatno čovek kojem je Grčić podneo ostavku, a taj čovek je i rekao da će „Elektroprivreda Srbije“ od trenutka podnošenja ostavke Milorada Grčića u narednih dva dana dobiti novog vršioca dužnosti direktora „Elektroprivrede“. Nismo dobili, što će reći da taj čovek ne drži reč“, navodi Ljubičić.

O tome koliko dnevno gubimo novca i da li je neko „nasledio“ Grčića koji je, barem formalno otišao, nakon što je Vlada Srbije sredinom januara usvojila njegovu ostavku, u EPS-u ćute.

U javnosti se licitira imenima, a spominje se i potpredsednik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, koji na pitanje da li je spreman za tu poziciju ne odgovara.

Bonus video: Ne prestaje partijski rat o krivici za stanje u EPS

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar