Bliži se Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a oni koji ga proslavljaju najčešće ga provode u krugu porodice, uz tradicionalnu uskršnju trpezu. Iako provođenje vremena s najbližima, uz omiljenu hranu, za veliki broj građana Srbije predstavlja važnu i lepu tradiciju, činjenica je da je tradicionalni ručak veliko finansijsko opterećenje, s obzirom na to koliko su visoke cene u marketima. Tako je za uskršnji ručak ove godine potrebno izdvojiti i do 15.000 dinara.

Proverili smo koliko će novca ove godine morati da izdvoje domaćini i domaćice koji odluče da pripreme tradicionalnu prazničnu trpezu, a u našu računicu uvrstili smo prosečne cene za supu, predjelo, meso, krompir, salatu, hleb i desert, kao i jaja koja se farbaju na Veliki petak, ali svakako predstavljaju značajnu stavku u prazničnom budžetu.

Takođe, proverili smo i cene prasećeg i jagnjećeg pečenja, budući da se mnogi građani odlučuju za ovu opciju.

Za domaću supu 410 dinara

Oni koji žele da za prazničnu trpezu spreme domaću pileću supu, za njenu pripremu treba da kupe pileće grudi, rezance, crni luk i šargarepu, dok začine po sopstvenom ukusu svako domaćinstvo verovatno već ima. Za pola kilograma pilećih grudi potrebno je, u proseku, 250 dinara, za kesu rezanaca oko 100 dinara, a za po 300 grama luka i šargarepe po oko 30 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Prema tome, za supu je potrebno 410 dinara.

Domaća supa
Domaća supa; Foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Tanjir predjela skuplji od 1.500 dinara

Nezaobilazna stavka na mrsnoj prazničnoj trpezi svakako je predjelo, a na tanjir smo ovoga puta stavili pečenicu, kulen i kačkavalj. Za sve tri stavke smo računali količinu od 300 grama.

Tako će oni koji će na uskršnjoj trpezi imati predjelo, pečenicu platiti 480 dinara, kulen oko 690, a kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir 540. Dakle, ovakav tanjir predjela koštaće 1.710 dinara.

Glavno jelo, prilog i hleb – skoro 3.000

Za one koji se odluče da spremaju meso kod kuće, proverili smo cene svinjskog buta.

Foto: Shutterstock

Ukoliko neko za praznični kupi tri kilograma ovog mesa, to će ga koštati oko 2.400 dinara. Što se tiče krompira, kilogram ovog povrća košta oko 100 dinara, a mi smo u našu računicu uvrstili dva kilograma. Prema tome, za glavno jelo i prilog potrebno je izdvojiti 2.600 dinara.

Dva bela rezana hleba, koja duže ostaju sveža, građani će platiti oko 170 dinara.

Kilogram pečenja i do 3.500

S obzirom na to da postoje i građani koji biraju da na prazničnoj trpezi posluže pečenje, proverili smo i cene prasetine i jagnjetine. Kako se vidi u ponudama pečenjara, kilogram prasećeg pečenja u Beogradu košta od 2.500 do 3.000 dinara. To znači da će oni koji žele prasetinu na svom stolu za Uskrs morati da izdvoje od 7.500 do 9.000 dinara, ukoliko kupe tri kilograma mesa. Jagnjetina u proseku košta 3.500 dinara po kilogramu, pa tri kilograma ovog pečenja košta čak 10.500 dinara.

Pred Uskrs, jaja snižena

Za farbanje smo uračunali 30 jaja, redovna cena za ovo, veće pakovanje je 620 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, nekoliko dana pred uskršnje praznike su jaja često na akciji, pa potrošači mogu da uštede neki dinar. Takođe, farba za jaja biće trošak od nekoliko desetina dinara.

Ruska salata skoro 1.000 dinara

Za pripremu verovatno najpopularnije praznične salate među građanima Srbije, najlakše je koristiti mešavinu za rusku salatu. Kesa ove mešavine od 700 grama u većini prodavnica košta oko 300 dinara. Za pripremu ove salate potrebno je i oko 200 grama šunke, što je trošak od još oko 170 dinara. Takođe, potrebno je i nekoliko kornišona, a najmanja tegla od 300 grama košta u proseku 300 dinara. Potrebno je i 300 grama majoneza, što znači trošak od još oko 180 dinara.

Ruska salata
Ruska salata; Foto: Tetiana Chernykova / Alamy / Alamy / Profimedia

U ovu rusku salatu stavili smo i dva kuvana jaja, što znači još barem 40 dinara. Dakle, za pripremu ruske salate građani će potrošiti oko 990 dinara.

Pakovanje kolača skoro 700 dinara

Nezaobilazna stavka na prazničnoj trpezi je i desert, a u našu “korpu” stavili smo sitne kolače.

Jedno pakovanje, u kom ima 500 grama kolača, košta oko 680 dinara.

sirovi kolač i karamel kolač Foto:Dalibor Milošević/Praktična žena

Praznična trpeza i do 15.300 dinara

Prema našoj računici, oni koji se odluče za varijantu spremanja mesa kod kuće, ukupno će za uskršnji ručak izdvojiti 7.180 dinara. Oni koji se odluče za praseće pečenje, daće najmanje 12.280, dok će ljubitelji jagnjetine platiti i do 15.300 dinara.

BONUS VIDEO Dušan Vujović: Tri su razloga za visoke cene u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare