Foto: Shutterstock

Svakog petka vozači širom Srbije strepe od nove cene goriva koja će biti saopštena i koja važi narednih nedelju dana. Više puta stručnjaci su upozoravali da model određivanja maksimlane cene goriva nije sasvim jasan, imajući u vidu pojeftinjenje na tržištu nafte u prethodnom periodu. Na Fejsbuk stranici udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva", postavili su pitanje građanima koja bi bila maksimalna cena dizela koja bi ih naterala da prestanu da voze i izađu na ulice? Iznenađujuće je da su oni koji su odgovorili, naveli cenu daleko manju od one koja je sada zvanična i po kojoj se toči na pumpama.

„Cena barela je oko 85$ kao 2018, pa tada dizel je bio max 1.4 eur… tako da nas dere država i svi ćute“, glasio je jedan od komentara.

Trenutna cena dizela po litru je 222 dinara, a gotovo svi građani navodili su manju cifru koja bi im bila crvena linija.

„Kad vrše promenu cena goriva petkom treba da navedu kako su došli do te cifre? Barel nafte nepromenjen dva meseca i jos dobijamo jeftinije iz Rusije i domaće proizvodnje a cena goriva skače. KAKO?“, pita se Nenad.

„U Mađarskoj je dizel oko 130 dinara za Mađare, a za strance duplo više. Mislim da je vreme odavno da se izađe na ulice i sve blokira“, glasio je još jedan od komentara.

Bilo je i građana koji su kao „crvenu liniju“ navodili cenu od 999 dinara.

„Vozim samo kad gori pod nogama. Koliko vidim po gužvama mnogima ove cene nisu visoke. Dok je takvih koji će pre biti gladni nego da ne voze i cene će iči gore“, komentario sam jedan od korisnika.

Ovo niko ne može da objasni: Cena nafte u svetu pada, a u Srbiji raste

Barel nafte brent košta 92,77 dolara, dok je cena WTI nafte 87,73 dolara po barelu.

PROČITAJTE JOŠ

Iako bi neko pomislio da će kretanja na svetskom tržištu nafte da utiču na cene goriva u Srbiji – već tri nedelje cene na pumpama sve su više, iako su u tom periodu zabeleženi drastični padovi cena na svetskom tržištu.

Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi rekao je za Nova.rs da kada su u pitanju cene goriva u Srbiji – s obzirom na to da se one ne obračunavaju na osnovu cena na svetskom tržištu, šta će sačekati vozače na pumpama svakog petka u 15 časova, zna samo jedan čovek.

„Niko od nas ne zna kako se to računa – cena je onolika koliko kaže predsednik. Parametri iz Uredbe ne važe, a jedini čovek u Srbiji koji zna kolika će biti cena je Aleksandar Vučić“, kaže Rakić.

BONUS VIDEO: Da li se isplati ići u BiH po gorivo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare