Kupovina stana, pored same nekretnine, sa sobom nosi još dodatnih troškova. Jedan od najvećih je svakako porez, koji drastično varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju novogradnja ili je stan ipak stariji. Razlika je tolika da se u jednom slučaju plaća 2,5 odsto vrednosti nekretnine, a u drugom čak 10. Međutim, makar malo olakšanje imaju kupci prve nekretnine. Oni, naime, mogu da povrate porez koji su platili za novi stan.

Iako su se cene stanova u novogradnji i starogradnji proteklih godina praktično izjednačile, ogromna je razlika u proezu koji plaćaju kupci ovih nekretnina – on varira od 2,5 do čak 10 odsto vrednosti stana.

Porez za stan u starogradnji

Prilikom kupovine stana u starogradnji, građani su u oavezi da plate porez na prenos apsolutnih prava.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj namet iznosi 2,5 odsto od vrednosti nekretnine koja je navedena u kupoprodajnom ugovoru.

Foto: Shutterstock

To znači da, ukoliko stan od 50 kvadrata košta 100.000 evra, na ime poreza treba da se plati još 2.500.

U izuzetnim slučajevima, ovaj trošak može da bude još veći.

Do toga dolazi kada Poreska uprava donese odluku da je cena navedena u kupoprodajnom ugovoru manja od aktuelne tržišne cene. Tada Poreska procenjuje tržišnu vrednost, na koju se potom obračunava porez od pomenutih 2,5 odsto.

Porez za stan u novogradnji

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Oni kupci koji su odabrali stan u novogradnji, dakle stan koji nikada nije bio u prometu, platiće daleko više.

U ovom slučaju plaća se PDV, koji iznosi 10 odsto vrednosti nekretnine iz kupoprodajnog ugovora. Dakle, za stan od 100.000 evra, porez će u ovom slučaju iznositi 10.000 evra.

Porez za kupovinu prvog stana

Najbolje će, svakako, proći kupci prvog stana, dakle oni koji nikada nisu imali nekretninu u svom vlasništvu.

Za njih, naime, postoji posebna poreska olakšica, koja im omogućava povraćaj proeza koji su platili, ali samo u jednom slučaju – ako je njihov prvi stan ujedno novogradnja.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče drugih uslova za ostvarivanje ove olakšice, kupac stana mora da bude punoletan, sa registrovanim prebivalištem na teritoriji Srbije.

Ukoliko kupac ispunjava sve ove uslove, dobiće povrat poreza za 40 kvadrata kupljenog stana.

U praksi, to znači da, ukoliko je kupio stan od 50 kvadrata za 100.000 evra, od uplaćenih 10.000 na ime poreza, dobiće nazad svojih 8.000. Ukoliko je, pak, kupio stan koji ima 40 kvadrata ili manje, vratiće mu se celokupan iznos PDV-a.

Ako u stanu sa kupcem živi još neko, recimo partner, a stan ima više od 40 kvadrata, i on može da traži povrat poreza za 15 kvadrata. Na taj način, čak i ako stan ima površinu veću od 40 kvadrata, porez može da bude vraćen. Naravno, podrazumeva se da ni duga osoba koja traži povrat nikada nije bila vlasnik nekretnine.

Foto: Shutterstock

Za ovu olakšicu je potrebno i dosta dokumentacije, a to su zahtev za povrat PDV-a, popunjen obrazac zahteva za refundaciju, izjava da se nabavlja prvi stan (sa overom izjave), ugovor o kupoprodaji stana i potvrda prodavca da je isplaćena cena, konačni račun ili faktura sa prikazanim obračunatim PDV-om, pečatiran izvod iz banke koji potvrđuje da je na račun prodavca uplaćen novac, izvod iz knjege rođenih i potvrda o državljanstvu, očitana lična karta (sa overom), dokument kojim MUP potvrđuje pređašnja prebivališta kupca od 1. jula 2006. godine, uverenje da kupac nije bio vlasnik nepokretnosti, potvrda iz katastra da kupac trenutno ne poseduje nekretninu, kopija kartic bankovnog računa kupca, broj računa prodavca, zapisnik o primopredaji stana…

Troškovi prilikom kupovine stana

Pored samog stana i poreza, kupci treba da računaju na još nekoliko troškova. Jedan od njih je trošak agencije za nekretnine koji iznosi dva odsto vrednosti nekretnine. Dakle, ako stan košta 100.000 evra, ovaj trošak je još 2.000.

Foto: Shutterstock

Ko kupuje stan uz pomoć stambenog kredita, moraće da spremi 20 odsto vrednosti stana kao učešće. Uz to, postoje i manji propratni troškovi poput menice, izveštaj kreditnog biroa, izdavanje lista nepokretnosti… Za overu založne izjave potrebno je još oko 10.000, a za upis hipoteke 20.000 dinara.

BONUS VIDEO Evropa i region uvode porez na prazne stanove: Prazne nekretnine podižu cene i istovremeno smanjuju ponudu stanova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare