Novi uslovi za odlazak u penziju od naredne godine

Podeli:
Penzioneri, penzioner, bračni par, stari ljudi, šetnja, lepo vreme, jesen
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novi uslovi za odlazak žena u redovnu starosnu penziju važiće od 1. januara 2022. godine, dok za redovno penzionisanje muškaraca uslovi ostaju isti kao i ove godine.

Od naredne godine žene će u penziju ići sa 63 godine i četiri meseca života, umesto dosadašnjih 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno za ovu godinu. Za starosnu penziju žene moraju da imaju i minimum 15 godina radnog staža.

Za muškarce uslovi za starosnu penziju ostaju isti, odnosno 65 godina života i 15 godina radnog staža, navodi PIO Fond.

Foto:Screenshot/pio.rs

Menjaju se uslovi za prevremenu penziju i za muškarce i za žene

Kada se radi o prevremenoj penziji, granica se pomera i za muškarce i za žene od 2022. godine. Tako će muškarci od 1. januara naredne godine ići sa 40 godina radnog staža i najmanje 59 godina i šest meseci života, za razliku od dosadašnjih 59 godina života i 40 godina staža.

Za žene uslovi za prevremenu penziju od naredne godine biće najmanje 59 godina starosti i 39 godina i osam meseci radnog staža, umesto ovogodišnjih 58 godina i četiri meseca starosti i 39 godina i četiri meseca staža.

Kod prevremene starosne penzije, primanje se umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše 20,5 posto od ukupne penzije.

Foto:Screenshot/pio.rs

Bez obzira na starost, muškarci i žene mogu da se redovno penzionišu sa 45 godina plaćenog radnog staža, bez obzira na godine starosti.

Bonus video – Anketa kako ćete potrošiti 30 evra pomoći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar