Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kao što je najavljeno, od danas će građani Srbije morati da plate skuplje republičke takse, a spisak poskupljenja je ogroman - od običnih uverenja do poskupljenja za izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola.

Vlada Srbije donela je odluku o povećanju cena republičkih administrativnih taksi, što će stupiti na snagu od 1. jula. Spisak taksi koje će poskupeti je ogroman, počev od uverenja, podnesaka, kao i dozvola za nošenje oružja.

Kada je reč o konkretnim poskupljenjima, minimalno povećanje će biti za opšte takse na podsesak. Do sada, cena je iznosila 320 dinara, a od 1. jula biće 330. Kada je reč o ceni uverenja, ona će se sada plaćati 660 dinara, a cena je do sada bila 640 dinara.

Za overavanja pojedinačnog potpisa, građani će morati da plate 430 dinara, a za overu rukopisa 240. Takođe, poskupeće i opomena kojom se obveznik poziva da plati taksu porašće sa 280 na 290 dinara.

Povećanje i cene za upis u matičnu knjigu umrlih

Cena takse za upis u matičnu knjigu umrlih od 1. jula porašće sa dosadašnjih 480, na 490 dinara. Nova cena takse za uverenje iz matične knjige o slobodnom bračnom stanju od 1. jula biće 900, umesto dosadašnjih 880 dinara.

Ono što se ipak neće menjati jeste cena izvoda iz matične knjige rođenih, koja će koštati 120 dinara.

Poskupljuju tarife za izdavanja saobraćajne i vozačke dozvole

Ono što će svakako najviše interesovati vočače jeste poskupljenje saobraćajne i vozačke dozvole. Kada je reč o tarifama za izdavanje vozačkih dozvola, oni će koštati 290 dinara, umesto 280. Isto važi i za cenu takse za vozačku dozvolu.

Takođe, za zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole biće potrebno izdvojiti 680 dinara umesto trenutnih 660 dinara, dok će potvrda o privremenoj registraciji koštati 2.400 dinara umesto 2.330 dinara.

Taksa za izdavanje vozačke i probne dozvole koštaće 1.140 dinara umesto 1.100 dinara, dok će se taksa za izdavanje međunarodne vozačke dozvole obračunavati po ceni od 540 dinara, umesto dosadašnjih 530 dinara.

Veći nameti za nošenje i kupovinu oružja

Ono što je takođe interesantno jeste da će od 1. jula poskupeti i administrativne takse na zahteve za dozvolu, nošenje, kupovinu i prodaju oružja. Kada je reč o zahtevu za izdavanje odobrenja za korišćenje pištolja ili malokalibarskog oružja, biće potrebno izdvojiti 5.780 dinara, umesto 5.620.

Cena takse za izdavanje dozvole za nošenje oružja od 1. jula iznosiće 8.640 dinara, umesto 8.400.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare