Telekom rasprodaje stratešku imovinu, a država ne reaguje. Koga su obavestili o svojim poslednjim poslovnim potezima i da li su akcionari rekli svoj stav o tome? Nema odgovora iz Telekoma Srbija na ova pitanja, a povodom saznanja BIRN-a da dogovaraju prodaju dela infrastrukture. Stručnjaci kao krajnji cilj vide pokušaj Telekoma da pokrije višemilionske dugove.

Da li je na delu tek obična prodaja „nekih“ antenskih stubova, trafo-stanica i „nešto“ zemljišta – kako je prodaju dela strateške imovine pokušao da relativizuje prvi čovek Telekoma, Vladimir Lučić? U ovoj priči, ipak, krije se mnogo više od toga. Osim što se ceo proces odvijao u tajnosti za širu javnost deluje da je Telekom o svojim potezima nije obavestio akcionare?

„Da je Telekom akcionarsko društvo kotirano na berzi, ono bi moralo da ispuni te neke minimalne zakonske kriterijume, a jedan od njih jeste da se svi bitni događaji moraju publikovati investicionoj javnosti. Vi imate situaciju ako su ti bitni događaji po Zakonu – raspolaganje imovine velike vrednosti – čak i akcionari imaju pravo da traže otkup akcija od same kompanije. Znamo da je Skupština akcionara glavni vlasnički organ u akcionarskim društvima, to ovde nije slučaj, tako da imamo neke partijske odbore koji kontrolišu poslovanje“, objašnjava glavni broker u kompaniji Momentum Securities Nenad Gujaničić.

Telekom rasprodaje, država ćuti. Iz Vlade Srbije i resornog ministarstva o celom slučaju nema odgovora na pitanja N1. A da je prodaja infrastrukture sve bliža realizaciji, pokazuje i podatak da je budući kupac – Aktis osnovao svoje preduzeće u Srbiji – „Actis Luna Telecom Tower“.

Aktis bi novac za kupovinu trebalo da dobije, delom i iz kredita Međunarodne finansijske korporacije pri Svetskoj banci, a manjinsko ulaganje, zajedno sa konzorcijumom investitora, razmatrao je i EBRD.

Ako se „šoping“ po Aktis uspešno završi, Telekom će u budućnosti od njih iznajmljivati upravo tornjeve koje im je prethodno prodao.

„Rukovodstvo Telekoma, kao kompanije u vlasništvu Republike Srbije, dužno je javnosti da objasni potencijalno koruptivno delovanje pri prodaji dela imovine i daljeg poslovanja Telekoma Srbija. Koliko ćemo godišnje plaćati drugoj kompaniji za korišćenje ove infrastrukture? Da li je ovo još jedan od mehanizama izvlačenja javnog novca u privatne džepove?“, naveli su iz Političke platforme Solidarnost.

Poslovanje Telekoma decenijama unazad može da se svede na jednu reč: netransparentno. Zato je upitno i šta su pravi razlozi za rasporadaju dela imovine?

„Bojim se da to nije u pitanju dalji razvoj kompanije, koji im ja iskreno želim, već je pre svega problem sa likvidnošću, jer znamo da je Telekom izuzetno zadužen i bojim se da bez prodaje dela imovine da će ti dugovi u bliskoj budućnosti teško moći da se servisiraju“, kaže Gujaničić.

Ili još slikovitije rečeno:

„To je da kažem vime koje je sa sve četiri sise sisano od strane ovog režima i mislim da je tamo sve presušilo“, kaže glavni urednik novina Nova Ranko Pivljanin.

***

BONUS VIDEO – Marinika Tepić o Telekomu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar