Foto: Nova.rs

Predsednik Vučić i njegovi saradnici - koji kao eho ponavljaju i umnožavaju njegove reči - najdirektnije falsifikuju brojke. I dok je o društvenim događajima moguće raspravljati i na različite načine tumačiti događaje iz prošlosti, neke brojke ostvarene u prošlosti ne bi trebalo da dolaze u pitanje – prosečna plata u Srbiji je 2012. bila toliko i toliko, i tu nema rasprave, zar ne?

I – tačno je, nema rasprave, ali ima falsifikovanja. Prosečna zarada u prethodnim godinama, javni dug prilikom dolaska na vlast i rast BDP-a tri su verovatno najčešće falsifikovana podatka za vreme ove vlasti – ne prođe maltene nijedno od silnih obraćanja predsednikovih, a da javnost ne bude zasuta lažnim brojkama: „kada smo mi došli na vlast, plate su bile 329 evra, javni dug skoro 80 odsto, a sada imamo najbrže rastući BDP u Evropi“.

Svi ovi „podaci“ su do iznemoglosti godinama ponavljani, da ih je verovatno svako ko ne propušta predsednikove besede naučio napamet. No, ono što se ni izbliza dovoljno ne ponavlja jeste fakat da su sve ove brojke netačne, a mi ćemo se u prvom od tri nastavka pozabaviti prosečnim zaradama.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (ukrštenih sa podacima o kursu evra Narodne banke Srbije), prosečna zarada u Srbiji je 2012. bila 364,5 evra. Dve godine kasnije, od kada Vučić računa svoj dolazak na vlast, prosečna mesečna zarada u 2014. bila je 379,3 evra. U prva četiri meseca 2021. godine, prosečna zarada u Srbiji bila je 543,5 evra.

A koga smo to sve pretekli, i ko je nas pretekao, kada je reč o platama?

Pogledajte video:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar