Istraživanje Forbes Srbija pokazalo je da Srbiji nedostaje više od polovine potrebnih poreskih inspektora. Zabrinut je i Međunarodni monetarni fond, ali da li su zabrinuti u Poreskoj upravi. Za sada nemaju odgovor na pitanje zašto malo ko želi da bude poreznik.

Hoće li slike zatvorenih radnji zbog neplaćanja poreza da postanu retkost? Ne zato što se porez radije plaća, nego zato što naplatu neće imati ko da kontroliše.

„Ovaj problem nikako da se reši“, kaže specijalni savetnik Fiskalnog saveta Slobodan Minić, piše N1.

Poreskih inspektora manje je u 2023. u odnosu na godinu dana ranije za više od četvrtine, odnosno za čak 350. Posebno se smanjio broj terenskih inspektora. Zašto je manje poreskih inspektora. Ne zato što nisu potrebni, ali očigledno je da je to zanimanje nedovoljno privlačno. Tako da kad neko ode u penziju ili kod privatnika gde su plate mnogo bolje, slabo je interesovanje da ga drugi zameni.

Što se vidi na konkursima.

„Imamo nekoliko tih sila koje smanjuju broj zaposlenih, a ne uspevamo. Jer očigledno ono što može Poreska uprava da ponudi, u smislu plate, opštih radnih uslova, nije dovoljno atraktivno“, rekao je Minić.

Iz nove zgrade Poreske uprave kažu – to je deo velike reforme poreske administracije. Premeštanje brojnih filijala u jednu zgradu, kažu u Ministarstvu finansija, povećava efikasnost uprave.

„Najbolja ilustracija našeg rada jeste poređenje naplate iz 2023. godine sa rezultatima naplate iz 2014, neposredno pred proces transformacije. Tada je naplata iznosila 1.157 milijardi, a danas 124,2 odsto više“, objasnila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

„Govori se o tome kako oni rade efikasno, ali je činjenica da ako imate u polovini slučajeva koje ste kontrolisali uočenu nepravilnost, odnosno nepostupanje po propisima da imate zapravo problem. Da biste imali pojačane kontrole, morate imati dovoljan broj inspektora, jer bojim se da ovako, ako toliko malom broju inspektora date toliko velike zadatke, njih će biti sve manje“, kaže novinarka Forbesa Petrica Đaković.

A mogu li najnovije tehnologije da nadomeste manjak – stručnjaci kažu – mogu da pomognu, ali ne i da odmene ljude u borbi protiv sive ekonomije.

***

BONUS VIDEO – Frilenseri: Poreska rešenja nam opet stižu pred kraj godine kao čestitka za Novu godinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare