Miodrag Kapor Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor izjavio je u emisiji Studio Live da će izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske doprineti smanjenju zavisnosti naše države u snabdevanju gasom, i napominje da se mnogo kasni sa realizacijom tog projekta, zbog jakih veza koje su Srbija i Bugarska imale sa Rusijom.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je gradilište u Kostinbrodu u blizini Sofije na kojem počinju radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji. Vučić je gradilište obišao zajedno sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim i primetio da će taj gas moći da ide u oba pravca, kao i da je Srbiji važnije da uvozi gas od Bugarske, nego da ga izvozi Bugarskoj.

„Taj projekat je uvršten kao jedan od projekata od izuzetnog značaj za Evropu i Evropsku uniju. Shodno tome je i dat grant Srbiji i Bugarskoj da izgrade tu interkonekciju. To je značajan projekat koji je trebalo da zaživi mnogo, mnogo ranije. Nije zaživeo zbog političkih pritisaka i dogovora između Srbije i Rusije, a i Bugarska je imala slične odnose sa Kremljom u to vreme. Dakle, bila je potrebna agresija na Ukrajinu da bi se konačno pristupilo izgradnji te interkonkcije“, rekao je Kapor.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ne dese nepredviđene okolnosti, najava predsednika Vučića da će tu poteći gas pre oktobra je sasvim realna.

PROČITAJTE JOŠ

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Kako stojimo s energetikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar