Foto: Promo

Pravilno čitanje finansijskih izveštaja može da pruži mnogo korisnih informacija, ali njihovu pravu vrednost mogu da omoguće tek profesionalni analitičari, koji tačno znaju “gde treba da gledaju” kako bi otkrili sve slabosti ili vrline nekog preduzeća ili čitave privrede.

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da sastave godišnje izveštaje. Oni se šalju nacionalnim registrima po unapred određenim rokovima, a njihovo nedostavljanje ili izostavljanje, ili pogrešno upisivanje nekog od traženih podataka, povlači sa sobom kaznene posledice za pravna lica.

Po kalendaru Agencije za privredne registre, propisani rok za dostavu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja većine poslovnih subjekata ističe 31. marta za prethodnu godinu. Od ovog pravila izuzeti su oni pravni subjekti čije fiskalne godine se ne poklapaju sa kalendarskom, koje su najčešće ispostave velikih stranih kompanija. Datumi dostavljanja godišnjih izveštaja isti su i u okolnim zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Nasuprot tome, u Hrvatskoj je taj datum pomeren na 30. april, do kada izveštaje prikuplja državna Financijska agencija (FINA), sa obavezom javnog objavljivanja do šest meseci od dostavljanja.

Od ostalih zemalja regiona, u Sloveniji se izveštaji dostavljaju Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), u Crnoj Gori Upravi prihoda i carina, dok u Bosni i Hercegovini postoje dva registratora za dva odvojena entiteta u državi – Finansijsko-informatička agencija (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), i njima su ove godine rokovi za predaju isticali 28. februara.

Finansijski izveštaji se dostavljaju elektronskim putem, i takav mehanizam je zaživeo u celom regionu. On, između ostalog, omogućava da se na vreme uoče nedostaci u slanju određenih podataka, pa i čitavih dokumenata.

Pouzdane bonitetne kuće kao što je CompanyWall od nacionalnih registara kupuju ove informacije, na osnovu kojih kasnije kreiraju dubinske analize poslovanja za svoje potrebe, kao i za potrebe svojih klijenata. Među njihovim klijentima su najčešće kompanije i pojedinci koji žele da sprovedu najtačniju proveru svojih budućih potencijalnih partnera, i kako bi stvorili pravu sliku psolovanja neke firme.

CompanyWall preuzima izveštaje iz svih registara u regionu. Sa njima potpisuje ugovornu obavezu, što između ostalog podrazumeva da se na njegovom portalu objavljuju najtačniji i najnoviji podaci iz zvaničnih izvora, sa poslednjim verzijama izveštaja u koje su kompanije sa svakog obuhvaćenog tržišta unele eventualne ispravke.

Foto: Promo

Kazne visoke, odgovornost po zakonu jasna

Prema aktuelnom zakonodavstvu, u Srbiji se pravno lice kažnjava za privredni prestup kaznom od 100.000 do 3.000.000 dinara ako “ne dostavi Agenciji za privredne registre finansijske izveštaje, dokumentaciju uz finansijske izveštaje i Statistički izveštaj radi javnog objavljivanja, na način i u rokovima propisanim ovim zakonom“.

U Zakonu o privrednim društvima kaže se i da odgovornost za neblagovremenu predaju finansijskog izveštaja i obaveštenje o razvrstavanju pravnog lica snosi direktor privrednog društva. Obavezu blagovremenog sastavljanja i predavanja finansijskog izveštavanja ima isključivo direktor društva kao odgovorno lice, odnosno kao lice kome su povereni poslovi iz oblasti finansijskog poslovanja u pravnom licu-

U Srbiji, ukoliko preduzeće ne dostavi izveštaj na vreme, to se automatski unosi u Registar podataka privrednih subjekata, posle čega APR pokreće prekršajni postupak pred Privrednim sudom. U poslednjem godišnjem biltenu, sa statistikom za 2020. godinu, APR ističe da je podnela 10.831 prekršajnih prijava za kršenje roka nepredaje finansijskih izveštaja.

Validaciona upozorenja mogu da ukažu na određene nelogičnosti podataka koji su iskazani u finansijskim izveštajima. Međutim, važno je napomenuti da čak i ukoliko ova pravila nisu zadovolјena, to ne sprečava dalјi tok obrade zahteva, odnosno samim činom potpisivanja izveštaja zakonski zastupnik potvrđuje ispravnost unetih podataka u obrascima.

Foto: Promo

Pomenuti registratori i državne finansijske agencije u zemljama regiona u obavezi su da prikupljaju godišnje finansijske izveštaje svih pravnih lica u zemlji. Pojedine analitičko-bonitetne kuće potom otkupljuju čitave pakete tih informacija i upoređuju ih sa rezultatima iz prethodnih godina i sa drugim državama.

Rezultati svih preduzeća iz celog regiona koja su u roku predala svoje godišnje izveštaje mogu se proveriti i analizirati na sveobuhvatnom analitičkom portalu bonitetne kuće CompanyWall. Svim aktivnim učesnicima na regionalnom tržištu i profesionalnim ekonomistima koji žele dublji uvid u privredna kretanja, ovi podaci mogu biti od presudnog značaja.

Prednost ovakvog pregleda godišnjih izveštaja je što se na portalu CompanyWall uvek nalaze ažurirani najnoviji podaci – poslednji uneti i ispravljeni izveštaji kod nacionalnih registara – ali takođe uz upotrebu napredne pretrage po odabranim specifičnim parametrima, što dodatno ubrzava i olakšava izradu ekonomskih analiza.

CompanyWall poslovnim korisnicima nudi svoje napredne servise na svakom tržištu u regionu ponaosob, tako što su na njegovom portalu vidljivi finansijskih izveštaji svih kompanija iz tražene zemlje, po biranim kriterijumima, kao i izveštaji u celini, uporedo sa podacima iz prethodnih nekoliko godina. Zahvaljujući preglednom i logičnom interfejsu, pretraga i uporedna analiza rezultata poslovanja učesnika u regionalnoj ekonomiji nikada nije bila jednostavnija.

Companywall d.o.o.

Makenzijeva 53

11000 Beograd

PIB: 105340904

Tel: 064/6426-484 011/450-1431

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar